Foto: TT

Regeringen kan tillsätta tiggerisamordnare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen överväger att tillsätta en särskild tiggerisamordnare. Det sade Åsa Regnér (S), barn-, -äldre- och jämställdhetsminister i den nya regeringen, när hon intervjuades i Aktuellt på torsdagskvällen.

– Jag överväger att tillsätta en nationell samordnare som kan prata mellan regeringen, kommunerna och frivilligorganisationer för att se hur man kan samverka på ett bra sätt, sade Åsa Regnér.

Lyfter fram Göteborg

Åsa Regnér lyfter fram Göteborg där kommunen tillsammans med Stadsmissionen enligt henne jobbar väldigt genomtänkt för att hjälpa tiggarna. Och vilken hjälp tiggarna får skiljer sig åt mellan kommunerna. Kommunaltådet i Jönköping säger att kommunen enligt lagen bara är skyldig att hjälpa till med akuta behov, som till exempel mat och tack över huvudet under ett par dagar. Men något besked om hur kommunerna ska tänka kunde Åsa Regnér inte ge.

– Jag kan inte tolka lagen, det ska kommunerna göra.

”Viktigt ha dialog med hemländerna”

Flera kommuner har vädjat om hjälp från regeringen och har efterlyst tydligare riktlinjer, och paraplyorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting säger att det krävs en nationell handlingsplan.

– När jag talar med kommuner är det i första hand inte statliga pengar de efterlyser utan snarare tydligare regler. På lång sikt är det också viktigt att ha en dialog med hemländernas regeringar för att förbättra för de här människorna, säger Åsa Regnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.