• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: TT

Regeringen vill sänka rot-avdraget

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli dyrare att bygga om hemma. Regeringen vill nu sänka rot-avdraget, uppger TV4 Nyheterna. Men förslaget får de borgerliga Allianspartierna att se rött.

Regeringen förbereder en förändring från årsskiftet som innebär att man bara ska kunna dra av knappt en tredjedel i stället för som i dag hälften av arbetskostnaderna vid en ombyggnad.

”För dyrt”

Anledningen till förändringarna är att rot-avdraget, enligt regeringen, blivit för dyrt.

– Vi har sett att skattebetalarnas kostnader för rot-avdraget har ökat med två miljarder enligt prognosen bara under 2014 så det blir dyrare och dyrare, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TV4 Nyheterna.

Förslaget innebär att en ombyggnad för 10.000 kronor blir 2.000 kronor dyrare jämfört med i dag.

Alliiansen kritisk

Förslaget är tänkt att läggas i höstbudgeten när det varit ute på remiss.

Regeringens syfte med att sänka rot-avdraget är att pengarna i stället ska användas till att bygga bostäder.

Men förslaget får de borgerliga Allianspartierna att se rött.

”Rot-avdraget har skapat tusentals jobb och gjort svarta jobb vita. Det är en mycket lyckad reform. Nu riskerar tusentals jobb att bli svarta igen”, skriver Annie Lööf (C) i ett uttalande till TT.

Brutet löfte

För ett drygt år sedan sade statsminister Stefan Löfven att rot-avdraget skulle lämnas oförändrat om partiet kom till makten.

– Vi har sagt att vi behåller rotavdragen, vi ändrar inte på dem, sade han då.

– Det är ett svek och ett stort löftesbrott. Stefan Löfven sade tydligt innan valet att rotavdraget skulle vara oförändrat, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna till TT.

Wykman tycker att sänkningen av rot-avdraget är ett dåligt sätt att hantera skattesystemet

– Det riskerar givetvis att få effekter för jobben och få effekter för hur människor har planerat med sina hem.

Välkomnas av V

Men Magdalena Andersson är inte rädd för att väljarna kommer uppfatta vändningen som ett svek.

– Jag tror också att vi skulle få en svekdebatt om vi inte ser det faktum att rotavdragen blir dyrare för skattebetalarna, säger hon till TV4 Nyheterna.

Vänsterpartiet välkomnar sänkningen.

”För vår del verkar det rimligt att dessa pengar används till nyinvesteringar i byggande av hyresrätter och till upprustning av miljonprogrammen”, skriver partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer