• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Staten fortsätter att betala regionerna för testningen och för att testning för covid-19 är fortsatt avgiftsfri för individer, säger bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Regeringens löfte: Fortsatt gratis coronatest under 2021

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger sitt avtal om storskalig coronatestning med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) där staten fortsatt garanterar gratis testning för individer under nästa år.

– Vi krokar arm nu, stat och regioner för en fortsatt storskalig och uthållig testning, säger socialminister Lena Hallengren vid en pressträff.

Den förlängda överenskommelsen gäller för hela 2021 och innebär att staten tar kostnaderna för testningen och bidrar genom Folkhälsomyndighetens nationella testkapacitet. Regionerna å sin sida åtar sig att utföra testningen och smittspårning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Avsätter 2 miljarder kronor, lovar mer om det behövs

– Staten fortsätter att betala regionerna för testningen och för att testning för covid-19 är fortsatt avgiftsfri för individer, säger bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund.

Förra veckan provtogs runt en kvarts miljon personer och enligt Per Bolund har testning och smittspårning hittills kostat staten 9,8 miljarder kronor.

I regeringens höstbudget avsattes två miljarder för testning och smittspårning under nästa år, men Per Bolund uppger att regeringen kommer att skjuta till extra medel om det skulle visa sig att smittläget kräver det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer