Nazister tar över 1 maj-firande i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Borlänge har snuvats på sin traditionella arena på 1 maj. Nordiska motståndsrörelsen hann före och lämnade in sin ansökan om att demonstrera på Sveatorget fyra dagar innan Socialdemokraterna.

Nu är det också klart att nätverket Dalarna mot rasism, en partipolitiskt obunden organisation som grundades av vänsterpartisten Daniel Riazat, vill hålla manifestation på 1 maj, bara ett stenkast bort, på Jussi Björlings torg.

I ett mejl till SVT Dalarna skriver en representant för Dalarna mot rasism:  

Dalarna – 1 maj Borlänge

”Den 1/5 demonstrerar vi i Borlänge mot rasism. För ett Borlänge och Dalarna där alla är välkomna. Demonstrationen är ett svar på att nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen har ansökt om demonstrationstillstånd och kommer att vara i stan denna dag. Vi går inte med på det. Vi ska visa att vi är fler än dem och att om vi står tillsammans så är vi också starkare.”

Ansökte om tillstånd

Pär Sjögren, som är ett känt namn inom Nordiska motståndsrörelsen och även ersättare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Borlänge, är den som formellt ansökte hos polisen om tillstånd att demonstrera tidigare i januari.

Han vill inte låta sig intervjuas av SVT Dalarna. Enligt ansökan ska demonstranterna samlas vid maserhallen och sen marschera mot Sveatorget. Organisationen uppmanar på sin hemsida så många som möjligt att delta på demonstrationen i Borlänge. I ansökan skriver de:

”Egna funktionärer kommer att finnas på plats samt dialogpatrioter. Utrustning för att förstärka ljud kommer att användas. Uppskattningsvis kommer 30-1000 personer att medverka. öppen inbjudan gör en exaktare uppskattning svår.”

På hemsidan skriver de i samband med en artikel om 1 maj demonstrationen: ”2016 ska gatorna återerövras av vita män och kvinnor”.

Extra polisiära resurser

Enligt polisen väger de in motsättningarna mellan Nordiska motståndsrörelsen och Dalarna mot rasism som en viktig faktor i sin bedömning om hur vilka säkerhetsåtgärder som kommer att krävas under 1 maj. Ingen av aktörerna har ännu fått tillståndet beviljat och polisen vill inte uttala sig om när ett beslut kan komma. 

– De som har sökt om tillstånd har inte samma uppfattning i alla frågor och det är en komplikation i de bedömingar vi kommer att göra. Det kommer att innebära ett planeringsarbete som vi börjar med i princip just den här veckan. Vi kommer att skapa de resurser som vi anser är nödvändiga för att kunna genomföra det här och garantera säkerheten, säger Mats Lagerblad lokal polisområdeschef.

Vid sidan av Nordiska motståndsrörelsen och Dalarna mot rasism planerar även Socialdemokraterna och vänsterpartiet sina traditionella 1 maj demonstrationer. Socialdemokraterna som alltså missade chansen att demonstrera på Sveatorget i år har diskuterat att flytta till Maximteatern, även den ligger centralt belägen i Borlänge. Företrädare för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet understryker att deras planering inför 1 maj inte är färdig i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Mer i ämnet