Överklagar domen mot åklagaren

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare dömdes i veckan till fängelse för bland våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande mot barn. Nu ska domen överklagas.

Åklagaren från Gävle dömdes i onsdags till tre och ett halvt års fängelse av Falu tingsrätt för våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, olovligt anskaffande av alkohol, brott mot datalagen och tjänstefel. Brotten har begåtts på olika orter i Dalarna samt i Hudiksvall och Sundsvall.

– Tingsrätten har utgått från att klienten saknar trovärdighet, och det är helt fel enligt oss, säger åklagarens advokat, Per Borgblad.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Borgblad menar också att Falu tingsrätt gjort felaktiga rubriceringar när det gäller påståendet om våldtänkt mot barn. Enligt honom ska rubriceringen i stället vara sexuellt utnyttjande.

– Vad gäller de övriga punkterna så står han fast vid det som han har erkänt. Han ska dömas men med en ickefrihetsbrövande påföljd”, enligt advokat Per Borgblad.

Överklagan kommer förmodligen att skickas in till tingsrätten under nästa vecka enligt Per Borgblad.

Även från åklagarens sida kommer domen att överklagas om den åtalades sida överklagar domen.

– Om de överklagar domen så överklagar jag med. Jag yrkade på 4 år och vill i sådana fall skärpa straffet om ärendet tas vidare till hovrätten, säger Chefsåklagare Anders Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Mer i ämnet