Foto: SVT

Färre snabbtåg till Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter bara ett år i trafik drar nu SJ tillbaka de flesta snabbtåg på sträckan Dalarna-Stockholm och ersätter med äldre tåg.

-Det tycker jag är illa, mycket illa, säger resenären Ewa Sandström som Gävledala träffar på perrongen i Falun idag.

-Det är väl klart att vi också ska ha det bekvämt vi som åker härifrån Dalarna, fortsätter hon.

Men, från och med mitten av december blir det svårare att resa bekvämt. Av sju avgångar i vardera riktningen kommer endast två att köras med SJ3000. Resten kommer att trafikeras med äldre intercitytåg.

Tågvärden Erik Hermansson förklarar varför:

-Resenärerna i Dalarna värdesätter att kunna köpa billiga biljetter, så vi anpassar därefter och tar bort några SJ3000 och sätter in intercitytåg istället.

För att åka snabbtåget SJ3000 får man alltså betala mer, trots att tåget inte är många minuter snabbare än de äldre långsammare tågen. på grund av rälsens skick kan man inte köra snabbare med snabbtågen. Och dalaresenärerna har uppenbarligen inte ansett att den extra kostnaden är värt att betala för ökad bekvämlighet och väljer därför i större utsträckning att boka Intercity. Den bilden bekräftas av Ewa Brusén som just ska stiga på en av dagens SJ3000-avgångar i Falun.

– Om man åker  som privatperson så tycker jag att det är för dyrt att åka det här. Man tjänar inte så mycket tid på det, säger hon.

– Visst, de är ju skönare att åka med, men huvudsaken är ju ändå att man kommer fram.

SJ3000 tågen från Dalarna kommer nu att köras mellan Göteborg och Malmö istället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.