Miljonfest för ledningen – men personalen får snåla

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsfullmäktige i Gävleborg bjuder in högt uppsatta personer till en festkväll på Gävle konserthus för att fira landstingets 150-årsjubileum. Kostnaden är mer än fem gånger så stor jämfört med den fest som personalen bjuds till.

– Vi vill passa på att bjuda in de så vi jobbar mycket tillsammans med, säger Björn Brink (C), landstingsfullmäktiges ordförande, som står bakom inbjudan.

I år firar landstingen i Sverige 150 år och i Gävleborg har landstingsfullmäktige bjudit in högt uppsatta personer inom både offentlig och privat sektor till en egen fest på Gävle konserthus i september. På inbjudningslistan finns förutom politiker från länet, bland andra chefer inom landstinget, landshövdingen, rektorn för Gävle högskola, länspolismästaren, Svenskt näringsliv och flera mediechefer. Gästerna bjuds på middag, konsert med Gävle symfoniorkester, mingel och dans.

– Vi vill passa på med en fest när det är 150-årsjubileum, säger Björn Brink (C).

223 gäster är inbjudna och alla får ta med sig varsin respektive. Budgeten är 1,2 miljoner kronor, vilket blir nästan 5400 kronor per inbjuden gäst med respektive.

Personalen ska få en jubileumsfest, i november. För att ha råd med den fick de anställda stå över både julmiddag och julklapp förra året, på så sätt har landstinget sparat ihop till en budget om 1000 kronor per gäst – mindre än en femtedel mot vad festen i konserthuset är budgeterad för.

Björn Brink (C) tror inte att någon tycker att skillnaden är anmärkningsvärd.

– Jag tror nog att man tycker att vi kan göra en sådan här markering gentemot våra samarbetspartners, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.