Välbesökt möte om asylboende

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen var det stormöte på det gamla hälsohemmet Tallmogården i Sunnansjö utanför Ludvika där Migrationsverket nyligen meddelat att man vill göra ett asylboende.

Det var många som hade samlats på det gamla hälsohemmet i Sunnansjö. Många ville veta hur det skulle bli med planerna på att göra om hälsohemmet till ett asylboende.

Och allt tyder nu på att det blir ett asylboende. Det är bara en underskrift som saknas och de första personerna som kan komma att bo på hemmet väntas anlända redan på torsdagen.

Ludvika kommun är kritiska till att turerna gått snabbt och att det inte förts en ordentlig dialog kring planerna.

– Vi vill vara inblandade och ha en dialog och det har vi haft totalt avsaknad av. Det här innebär ju nu att vi eventuellt får 150 personer som ska bo här och som ska ha skolgång och allt vad det innebär och det är en tuff utmaning. Om vi ska kunna ge en bra skola så är det ju bra om vi får börja planera för det, säger kommunalrådet Maria Strömqvist (S).

Men Migrationsverket menar att utifrån hur världen ser ut idag så är snabbheten ett måste.

– Det är klart att det blir en utmaning för kommunen att klara av det här. Men det är upp emot 2000 personer som ansöker om asyl i veckan och det innebär att det kan vara 800 boendeplatser som måste tas fram varje vecka och det gör att det måste gå väldigt snabbt och vi hamnar i sådana här situationer, så är det, säger Stefan Wedin på Migrationsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.