Arkivbild. Snart 90-årige Mietek Groscher överlevde förintelsen. Nu kommer han till Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg för att föreläsa. Foto: SVT

Nazistpropaganda bemöts med judisk föreläsare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg vid flera tillfällen nyligen blivit måltavla för nazistisk propaganda har skolan nu bjudit in Mietek Groscher som överlevde förintelsen.

Vid minst fem tillfällen den senaste tiden har Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg polisanmält händelser när propaganda från nazistiska organisationer spridits på skolan.

Nu tar skolan nästa steg i att bemöta nazisterna i kommunen. I början av nästa vecka kommer föreläsaren och författaren Mietek Groscher, 89, till PS-gymnasiet för att prata om förintelsen och de händelser han tvingades uppleva på nära håll.

Nazistpropaganda i Halland

– Det var en elev som tipsade om Groscher. Och det vore närmast tjänstefel att inte bjuda in honom. Inte minst med tanke på att ungdomar i Sverige i dag inte får så många fler chanser att träffa någon som överlevt förintelsen, säger rektorn Petter Öhrling till SVT Nyheter Halland.

Polisen på plats

På måndag 20/4 och efterföljande tisdag får eleverna chansen att höra Mietek Groschers historia. På måndagskvällen hålls dessutom en öppen föreläsning för allmänheten i Varberg. I samband med detta har polisen extra resurser på plats.

– Vi har tittat på hur andra polisområden arbetat i samband med Mietek Groschers föreläsningar och kommit fram till att vi ska ha extra resurser runt skolan och i Varberg de här dagarna. Vad jag hört så har det inte förekommit några attacker eller liknande tidigare men vi kommer finnas där för att stötta upp, säger Gustav Zetterberg, ställföreträdande biträdande lokalpolisområdeschef, till SVT Nyheter Halland.

”Ogillar det hemskt mycket”

På Peder Skrivare har både elever och personal, enligt Petter Öhrling, tagit illa upp efter de klistermärken och de avspärrningsband med propaganda för nazistiska organisationer som den senaste tiden vid upprepade tillfällen har satts upp på skolan. Något som ska ha inträffat utanför skoltid.

– Jag ogillar det hemskt mycket. Det är ett hårt slag mot skolan men det är minst lika mycket propaganda mot hela Varberg, säger Petter Öhrling.

Nu ser han fram emot föreläsningarna.

– Vi hoppas ge eleverna en oförglömlig upplevelse av vad som verkligen hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistpropaganda i Halland

Mer i ämnet