De anställda på Focus CRS i Fränsta har strejkat för kollektivavtal i nästan tre veckor. Foto: Jan Ödling

Läget fortsatt låst

Uppdaterad
Publicerad

Strejkvakterna fortsätter att patrullera utanför callcenterföretaget Focus CRS AB i Fränsta. Nu visar det sig även att företagets negativa inställning till avtal dessutom kan ha kostat dem miljoner i sysselsättningstöd.

Det tvisten handlar om är kollektivavtal – Unionen vill ha dem till stånd, företaget vägrar.

Nästa steg i konfilkten kan bli att facket, Unionen, på ett eller annat sätt trappar upp konflikten. Hur vill man i dagsläget inte berätta.

Focus CRS

Under tiden väntar man på att företaget Focus CRS ska agera. Callcenterföretaget har enligt tidigare uppgifter hotat med att flytta verksamheten från Fränsta.

Ingen tid för media

Hur det verkligen ligger till med den saken och hur företaget ser på konfilikten får man ännu bara gissa sig till.

När SVT Mittnytt sent omsider får tag i den ansvarige chefen för Focus,  Patrik Bergman, går han inte med på att intervjuas.

Han är strängt upptagen, meddelar han, och ber oss skicka frågor via mail. 

Nu visar det sig också att Focus kan ha förlorat miljoner i uteblivet sysselsättningsstöd – just för att man inte velat teckna något kollektivavtal för sina anställda.

Avslag från Tillväxtverket

Staliga Tillväxtverket avslog nyligen en begäran eftersom Focus inte når upp till verkets krav på kollektivliknade avtal för de anställda och för att man inte erbjuder fasta tjänster i Fränsta.

Men staten säger faktiskt både ”ja” och ”nej” på en och samma gång. Länsstyrelsen har tidigare godkänt ett etableringsstöd på drygt en miljon – utan att ställa några krav på särskilda anställningsvillkor för de anställda.  Länsstyrelsens bidrag avser matriella investeringar – lokaler, utrustning etcetera.

”Knepigt”

Tiilväxtverkets sysselsättningsbidrag är riktat för anställning och kan uppgå till maximalt 198 000:- per anställd och år under en treårsperiod.

Med företagets 18 anställda i Fränsta skulle det kunnat innebära nära 3,5 miljoner kronor.

”Knepigt”, tycker bland andra Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge som redan varit i kontakt med riksdagsledamöter och andra för att ”se hur den här typen av situation kan undvikas i framtiden”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Focus CRS

Mer i ämnet