Största barngrupperna i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Barnen i Sundsvall och Östersund har längre dagar på dagis än barnen i Ånge och Ragunda. Nästan hälften av förskoleföräldrarna i Åre är missnöjda med barngruppernas storlek. Det är några av resultaten i Skolverkets föräldraenkät som presenterades i dag.

Stora barngrupper och långa dagar på dagis. Så ser utvecklingen ut enligt föräldraenkäten som Skolverket presenterade idag.

124 000 föräldrar i Sverige svarade på enkäten förra hösten och det gör materialet unikt stort.

Stora barngrupper – långa dagar

Trender som är tydliga i landet, bekräftas också i Jämtland och Västernorrland.

Barn i storstäder tillbringar fler timmar på dagis jämfört med barnen i glesbygd. Riskgenomsnittet är 31 timmar per vecka och barn. Dagisbarnen i Sundsvall och Östersund är 32 respektive 31 timmar på dagis varje vecka, medan barnen i Ånge och Ragunda har fyra till sex timmar kortare veckor.

Barngruppernas storlek är något som föräldrarna rankar högt när de väljer dagis. Där finns stora regionala skillnader; i Sollefteå är det mer än 23,5 barn i genomsnitt i grupperna, det är sju barn fler än riksgenomsnittet (16 barn) och nästan tio fler än de minsta grupperna som finns i Strömsund och Berg (14 barn i genomsnitt). Näst störst barngrupper har man i Kramfors (19 barn) och Timrå (18,9 barn).

Missnöjda föräldrar

I Åre uttrycker föräldrarna stort missnöje med barngruppernas storlek. Där uppger 42 procent, nästan hälften, av föräldrarna att de är ganska eller mycket missnöjda. I Åre består grupperna i genomsnitt av 16,6 barn.

Sollefteåföräldrarna är inte fullt så missnöjda, trots stora barngrupper. Var tredje förälder är ganska eller mycket missnöjda.

Läs Skolverkets resultat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.