Foto: SVT

Asplövens ordförande avgår efter naziskandal

Uppdaterad
Publicerad

Asplöven har i samförstånd kommit fram till att ordförande Lars Janzon och klubben går skilda vägar. Det efter att ha publicerat en bild på Facebook där man skymtade en finländsk svastika.

Asplövens ordförande Lars Janzon publicerade en bild på sin privata facebooksida, föreställande ett flygplan med det finska flygvapnets historiska symbol (finländsk svastika).

– Vi tar kraftigt avstånd från alla rasistiska och nazistiska åsikter, säger Per Kenttä.

Går skilda vägar

Detta har tolkats som en nazistisk symbol, menar man på Asplövens hemsida. Den hockeyallsvenska klubben har nu i samförstånd kommit fram till att Janzon nu ska lämna ordförandeskapet med omedelbar verkan.

– Vi värnar om mångfald och har erbjudit gratis biljetter till det välkomstpaket som planerats för nyanlända i Haparanda för att de skall snabbare integreras in i samhället.

Ber om ursäkt

Janzon beklagar händelsen på klubbens hemsida och ber om ursäkt:

– Jag beklagar att bilden förknippas med nazism, detta var en bild från en flyguppvisning där de hade restaurerat planet och gjorde sin första officiella flygning på 70 år säger Lars Janzon.

Inget annat bakom beslut

Per Kenttä menar att det snabba åtgärden var nödvändig för att skydda klubbens värderingar om mångfald och lika värde.

– Vi i klubben vill inte förknippas med detta, oavsett om Lars Janzon inte menade att såra något. Det som kan skada klubben måste vi ta avstånd från, säger han.

Kenttä intygar att inget annat legat bakom beslutet om att låta Janzon avsäga sig sitt ordförandeskap.

Har uttryckt sig rasistiskt

Enligt Haparandablandet ska Lars Janzon även ha uttryck invandrarkritiska åsikter på kommentarsfält på sociala medier. Han ska också ha gjort delningar av artiklar från webbplatser som är tydligt rasistanstrukna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.