Biltvätt hemma slår hårt mot miljön

Uppdaterad
Publicerad

Många bilägare tvättar bilen på gatan, trots vetskapen om att giftiga ämnen då släpps ut i naturen.

Enligt en ny undersökning från Novus tvättar 26 procent av bilägarna bilen på gatan. Samtidigt som nio av tio vet att det ur miljösynpunkt är det sämsta alternativet. Två av tre har dessutom nära till en biltvätt.

Vid en biltvätt på gatan rinner vattnet direkt ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen. Så här svarade några av bilägarna vi pratat med.

Hur gör du när du tvättar bilen?

Jag gör det hemma på gården, kort och gott intresse och så ekonomiska incitament, säger Sebastian Adén, som tycker det är för dyrt att åka till en tvätthall.

Om man tvättar bilen hemma bidrar man till att tungmetaller går ned i marken, hur tänker du kring det?

Det är pappa som säger att den blir repig om man tvättar den i en tvätthall, så det är väl det plus att det är billigare att tvätta den hemma, säger Emilia Lindholm.

– Jag själv skulle aldrig tvätta den på gatan inte. För det första blir man så störd av folk som kommer förbi och man sprutar vatten på dem det kommer bilar, man ska vänta. Och framförallt det här med avfettning ner i dagvattenbrunn, det är ju inte så bra, säger Björn Jacobsson.

Tungmetaller ut i naturen

Totalt i hela landet handlar det om 5,5 ton tungmetaller, 5 000 ton bilvårdsmedel och 2 000 ton olja som riskerar spridas i naturen varje år, enligt den ideella organisationen håll Sverige rent.

Vill få fler att tvätta rätt

Under helgen anordnas ”Stora biltvättarhelgen” av branschorganisationen svenskt vatten. Sörmland vatten är i samarbete med kommunerna delaktiga, genom att uppmärksamma dem som tvättar bilen på rätt sätt.

– Vi är i full gång och finns på sex biltvättar i Vingåker, Katrineholm och Flen, säger Marié Norén kvalité och miljöchef vid Sörmland Vatten.

Vidare berättar hon att bilisterna under helgen får rabatterat pris på biltvätten när de tar sig till tvätthallarna. Dessutom ges information om hur bilen ska tvättas så miljövänligt som möjligt.

– Det är full fart och har varit så hela dagen, det är så många som kommit till tvätthallarna, säger Marié Norén.

I Linköping är ett tjugotal biltvättar delaktiga, skriver Tekniska verken på sin hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.