Foto: SVT

Vattenpipan blir kvar på restaurangerna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget förbud mot vattenpipor på restauranger i Södertälje. Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inte ge kommunen prövningstillstånd.

Efter flera års juridisk process har Högsta förvaltningsdomstolen nu beslutat att inte ge Södertälje rätt att pröva frågan om ett generellt vattenpipeförbud. Kommunen ville ha förbudet eftersom det är svårt att kontrollera om det är tobaksfria stenar eller tobak som används i vattenpiporna.

Ville vitesbelägga

I sin överklagan skrev Södertälje kommun: ”Det grundläggande syftet med tobakslagen är att säkerställa att tobak aldrig röks i lokaler dit allmänheten har tillträde... Att tillsyn ska bedrivas genom att regelbundet behöva samla in massa som röks i vattenpiporna för laboratorieanalys kan inte vara lagstiftarens mening.”

Kommunen ville förbjuda vattenpipor på två serveringar och vitesbelägga ägarna med 20.000 kronor varje gång förbuden överträddes.

Men nu meddelar alltså Högsta förvaltningsdomstolen att de inte tar upp och prövar kommunens överklagan, eftersom de varken anser att frågan är viktig för framtida rättstillämpning eller att kammarrätten, den tidigare instansen, har begått några grova misstag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.