Stark comeback för havsöringen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året såg det riktigt illa ut för havsöringen i Kagghamraån men i år är det bättre än någonsin. Det svänger snabbt och våra sötvattendrag utsätts ständigt för hot, det visar Länsstyrelsens årliga provfiske av länets åar.

Havsöringen mäts, vägs och räknas noggrant när Länsstyrelsen tillsammans med Sportfiskarna gör sitt årliga provfiske och i Kagghamraån som rinner genom Botkyrka, så är antalet havsöringar över alla förväntningar.

– Det är fantastiskt bra i år. Vi kan säga att vi har maxproduktion på den här sträckan vi har mätt, säger Länsstyrelsens fiskekonsulent Henrik C Andersson.

Bävrar hotade havsöringen

Förra året såg det riktigt illa ut för havsöringen i Kagghamraån. Då fanns det knappt 40 stycken på samma yta där det idag är närmare 200. Havsöringen kräver rent rinnande och syrerikt vatten för att kunna fortplanta sig, något som åns alla bävrar satte stopp för.

– Förra året såg det inte roligt ut, då var det väldigt mycket bäverdämmen som gjorde att fisken inte kom upp och kunde leka här, säger Henrik C Andersson.

Länsstyrelsen undersöker årligen tio åar som rinner ut i Östersjön. Efter ett långsiktigt fiskevårdsarbete där bland annat vandringshinder tagits bort och nybyggda fiskvägar i många vattendrag, så ser det bra ut för länets havsöringar.

– Vi försöker också göra skyddszoner med träd kring vattendragen som fiskarna gillar, säger Henrik C Andersson.

Viktig miljöindikator

Havsöringen är en viktig art för sportfisket men att den finns i våra sötvattendrag har också en stor betydelse för Östersjöns vatten.

– Havsöringen är dels ett bevis på att vattenkvaliteten är bra. Rovfisken är jätteviktig för ekosystemet när det gäller övergödning, säger John Kärki på Sportfiskarna.

Men att det ser bra ut just nu är ingen garanti på det kommer att se ut likadant i framtiden enligt Henrik C Andersson.

– Det kan alltid bli sämre.  De här små vattendragen är alltid utsatta för hot. I naturskyddet har skogen länge varit prioriterad men vi måste ta tag i våra vattenmiljöer – både rinnande vatten och våra marina områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.