S vill omförhandla avtalet om NKS

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i landstinget vill undersöka om det går att omförhandla avtalet med Skanska om byggandet av Nya Karolinska i Solna, NKS. Partiet menar att bygget riskerar att bli skandalöst dyrt om ingenting görs.

– Det finns flera alternativ. Det går att omförhandla avtalet, man kan refinansiera så att landstinget tar över en del av lånen och försöker lägga om dem med lägre ränta, eller göra olika framtida avbetalningar. Jag är beredd att bidra till att vända på varenda sten så att det här skandalöst dyra bygget inte blir fullt lika dyrt så att vi räddar hem skattepengar till annan vård i länet, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

M: Möjligt förhandla inom avtalet

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) menar att det finns all möjlighet att förhandla med Skanska inom ramarna för avtalet, vilket han ska ha förklarat för Socialdemokraterna tidigare.

– Jag ser positivt på att Socialdemokraterna äntligen verkar ha förstått vilka möjligheter som finns, så att vi nu kan fortsätta det redan påbörjade arbete som finns med att förbereda inför de förhandlingar vi kommer ha när sjukhuset står klart.

Däremot skulle det bli för kostsamt att häva avtalet, enligt Torbjörn Rosdahl.

– Socialdemokraterna försöker göra en Förbifart Stockholm av NKS. De har öppnat upp för att häva avtalet med Skanska, vilket skulle få oansvarigt många skattekronor att rulla. Förutom straffavgifter till Skanska skulle vi dessutom tvingas frysa projektet i samma stund som avtalet hävdes. Byggnadsarbetarna skulle packa ihop och gå hem, sen skulle vi få göra en helt ny upphandling, som antagligen skulle bli extremt komplicerad eftersom förtroendet för landstinget som avtalspart skulle vara raserat, säger Torbjörn Rosdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.