”Baddarandan” råder i Borrby

Uppdaterad
Publicerad

Borrby på Österlen har på senare år lyckats etablera sig som något av en litterär vallfartsort. Passande nog har byn nu även fått en bok skriven om sig själv.

– Jag är född i Borrby men lämnade byn för studier i Lund och arbete i Ystad. När jag kom åter på 90-talet slogs jag av den låga självkänsla som hunnit breda ut sig, historielösheten. Det var då tanken att skriva en bok började ta form, berättar Olle Mårtensson.

Lagom till en av byns stora bemärkelsedagar, den årliga skördefesten nu på söndag, släpps hans ”Boken om Borrby”. Och faktum är att det du inte lyckas läsa dig till där om Borrbys historia och om gamla tiders sillarögare, tofflasnickare och bygdeoriginal – det kan du fråga Olles hustru Gunnel om.

Etablerad som bokby

Hon är ordförande i Borrbys företagarförening och lite av spindeln i nätet när det gäller byns utveckling, inte minst de senaste årens lyckade försök att etablera Borrby som så kallad bokby.

– Det är ett internationellt ganska spritt koncept som bygger på att en liten ort satsar på den fysiska boken. Resultatet för Borrbys del är att ett fantatsiskt samarbete mellan flera bokhandlar och antikvariat uppstått, berättar Gunnel Ottersten.

Valde Borrby

Första helgen varje månad är bokhelg, då besökare från när och fjärran fylkas i Borrby för att köpa böcker. Einar Larsson, nyinflyttad föreståndare för antikvariatet Blå Kossan, medger att bokbykonceptet vägde tungt när han valde att lämna Västerås för Borrby.

– Men det avgörande var egentligen att tillfället yppade sig att ta över affären från bekanta. Plus att jag faktiskt är skåning, låt vara att jag lämnade Skåne för trettio år sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.