Foto: Firas Razak

Han hotade hänga ut 2.500 svenskar som porrsurfare

Uppdaterad
Publicerad

Den som vägrade betala räkningen för porrsurf skulle hängas ut med namn på internet. I dag inleddes rättegången mot porrdirektören för utpressning.

– Om människor stjäl och tar saker som inte tillhör dem så får de stå sitt kast. Det gäller även för porr.

Så ser den huvudåtalade Dennies Pettersson själv på anklagelserna om att han hotat hänga ut över 2.500 svenskar som porrsurfare.

– Åklagaren säger ju själv att detta är en laglig verksamhet, det är bara utformningen av kraven han tycker är dåliga, säger Pettersson till Sydnytt under en paus i förhandlingarna.

I dag inledde Malmö tingsrätt rättegången mot Pettersson och fem andra personer som enligt åklagare Bo Birgersson hjälpt honom idka utpressning mot tusentals svenskar, spridda över hela landet.

Via brev och SMS har de fått motta hot om att bli offentligt uthängda som porrsurfare, om de vägrade betala för erotiska videoklipp de påstås ha laddat ner på sina mobiltelefoner, från webbsidor tillhörande Pettersson.

Målet är unikt på flera vis. Dels genom det stora antalet målsägare, men också genom rättegångens omfattning. Malmö tingsrätt har avsatt 30 förhandlingsdagar för att hinna igenom de otaliga förhören och den ofta ganska snåriga juridik som omgärdar målet. Det kan jämföras med de 25 dagar som ägnades åt mastodonträttegången mot Malmöskytten Peter Mangs. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.