Redo att ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingförläggningen i det gamla Brobysjukhuset behövs och kommer att skapa arbetstillfällen i Broby. Det menar Jahangir Hejazi som ska driva anläggningen.

Det gamla sjukhuset har stått och förfallit under flera år. Men nu genomgår sjukhuset en totalrenovering och den nya ägaren säger till att de är redo att ta emot asylsökande om ett par veckor.

– Mellan 20 och 30 containrar av gammalt bråte från sjukhuset har transporterats bort, säger Jahangir Hejazi, entrepenören som ska driva det tikllfälliga flyktingboendet.

Syrienflyktingar i Skåne

Han fick på tisdagen klartecken av Migrationsverket att driva en tillfällig förläggning med 200 platser.

Huset rymmer 100 rum varav 70 kommer att vara bostäder till de asylsökande. Övriga rum är gemensamma utrymmen. Hejazi räknar med att hälften av de boende kommer att vara barn och har därför gjort delar av huset anpassat för barnen.

– Med tanke på utvecklingen i Mellanöstern och Syrein, så menar Migrationsverket att den här boendet behövs.

På tisdagen berättade Sydnytt att kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) är starkt kritisk till det nya boendet.

Östra Göinge har idag bostäder reserverade som möjligör mottagande av 350 flyktingar. För dessa har kommunen ansvar att se till att skola och omsorg fungerar. Men ytterligare 200 personer anser Patric Åberg systemet inte skulle fungera.

Men enligt Jahangir Hejazi kommer de överskottslägenheter som Broby hittills har överlåtit till flyktingar inte räcka.

– Jag tycker att det är ett märkligt agerande av kommunalrådet att vara så tydlig i sitt avståndstagande och att han inte vill ha en dialog om den här verksamheten, säger Jahangir Hejazi.

Enligt Jahangir Hejazi kommer det nya boendet att skapa mellan 10 och 15 arbetstillfällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienflyktingar i Skåne

Mer i ämnet