Vägrar tvångsbälta – får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre år som skötare inom Kristianstads psykvård slog samvetet till och Katja bestämde sig för att aldrig tvinga patienter till medicinering eller bältesläggning.

Då fick hon sparken.

– Det är ingen särskild händelse som har fått mig att ta detta beslut, utan det är väl tankar som har funnits det senaste året, säger Katja Hänninen.

För en månad sedan skrev hon till sin chef att hon vägrade medverka vid bältesläggning, fasthållning eller tvångsmedicinering av patienter.

Då blev hon avstängd från jobbet och förra veckan fick hon sparken för arbetsvägran.

– Jag har respekt för att hon står upp för sin övertygelse, men vi kan inte ha en person anställd i slutenvården som inte är villig att medverka när de här åtgärderna behövs. Det är för stora risker både för patienter och personal, säger Gunnar Moutsgaard, chefläkare för Psykiatri Skåne.

”Jag har sett sjuksköterskor gråta”

Katja Hänninen står fast vid sitt beslut och har stöd av fackförbundet Kommunal som anser att uppsägningen ska ogiltigförklaras.

– Jag gör inte detta bara för min egen skull. Jag gör det för alla söner och döttrar i Sverige som inte ska behöva uppleva den här typen av tvång, säger hon.

Bältesläggning och annat tvång inom psykiatrin är kontroversiellt. Region Skåne vill minimera det och enligt Gunnar Moustgård har antalet tvångsåtgärder i Kristianstad halverats på ett år. Katja menar att det fortfarande överanvänds och att hon inte är den enda som mår dåligt av det.

– Jag har sett sjuksköterskor gå in i medicinförrådet och gråta efter en bältesläggning. I det tysta skriker folk därinne, säger Katja Hänninen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.