Foto: SVT

Studenterna protesterar – mot för lite undervisning

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn för Örebro Universitet fick på tisdagen ta emot en namninsamling med 350 namn från studenter som protesterar mot för få undervisningstimmar. Studenterna vid institutionen för humaniora, språk och samhällsvetenskap har lägst antal undervisningstimmar av alla på Universitetet.

– Det här är inte typiskt för Örebro, utan det är ett nationellt och internationellt problem att humaniora undermineras, säger Simon Holmström, som är utbildningsbevakare för studenkårens sektion Corax.

Felaktig bild

Det finns en felaktig bild av humaniora som flummämnen menar Simon, vilket kan vara en förklaring till att staten ger för små anslag.

När studenter hör av sig med klagomål handlar det oftast om att man vill ha mer tid med sina lärare. Det är en kritig som studentkåren anser att man måste ta till sig och försöka göra något åt även lokalt.

Och rektorn för Örebro Universitet, Jens Schollin, håller med om att anslagen till humaniora är för knappa.

”Är beklagligt”

– Det är beklagligt för humaniora är viktigt, även för andra ämnen. Men inom ramarna kan ju vi lokalt göra vårt bästa till exempel med god pedagogik, men även med studenternas närvaro.

Han tycker även att studenterna kan använda sina kanaler för att påverka regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.