Den nye ägaren till Millmark center i Sörmark utanför Torsby vill att hyresgästerna ska flytta ut. Foto: Viktoria Rosenström

Inte tillåtet säga upp boende i Sörmark

Uppdaterad
Publicerad

De boende på Millmark center i Sörmark fick besked om uppsägning i fredags. Anledningen var att den nye ägaren har planer på att göra om fastigheten till asylboende.

– Jag blev mest arg i början. Sen har det bara varit kaos alltihop känns det som, säger Lisa Jacobsson, som bor i ett av husen.

– Det som är chockartat är att de bara kan komma och säga att här ska ni ut, tycker Evy Hellqvist.

Ekonomisk ersättning

Det var för en månad sedan som Millmark center AB i Sörmark utanför Torsby fick en ny ägare, och nu hotas ett tiotal personer som bor där av uppsägning. De boende i huset har fått ett erbjudande om ekonomisk ersättning om de flyttar inom en viss tid.

Evy Hellqvist är en av hyresgästerna i huset och hon har inte ännu skrivit på pappret som innebär att hon måste flytta från sin lägenhet.

– De var här i fredags, och så sa de att de hade köpt, och så hade de ansökt om tillfälligt boende, och sen ville de att vi skulle flytta inom en månad. De vill att vi ska skriva på ett papper, men det har vi inte skrivit på, utan vi har vänt oss till Hyresgästföreningen. Jag vet inte vad de säger, om de kan göra så här över huvud taget, säger Evy Hellqvist.

Beslutet inte klart

Migrationsverket har sagt ja till ansökan med en tilldelning av 144 platser, men beslutet är inte klart och det kan ännu ske ett avslag under processens gång. De som bor på Millmark centers har rätt att göra en överklagan till Hyresnämnden.

– Ja, det har de ju full rätt att göra. Jag har full förståelse för att de boende tycker att det här känns olustigt, men jag har ju träffat flertalet av dem och informerat om situationen och sagt att vi kommer att finnas till hands för all möjlig ersättning som tänkas kan, så alla blir nöjda och glada, svarar den nye fastighetsägaren Erik Jonsson.

”Kan inte säga upp hyresgästerna”

Men enligt Hyresgästföreningens jurist Thomas Saglind kan inte den nya fastighetsägaren säga upp hyresgästerna utifrån vad han vet om ärendet. Just på grund av att det inte finns ett underskrivet avtal mellan Migrationsverket och fastighetsägaren.

– Då faller ju argumentet om varför hyresgästerna måste flytta. Sedan är det så att Hyresnämnden är den instans som prövar en uppsägning, vilket betyder att hyresgästerna behöver inte skriva på en uppsägning förrän den har prövats rättsligt, avslutar Thomas Saglind jurist på Hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.