Hot skapar rädsla på Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Vid sju tillfällen förra året så hotades personalen på Migrationsverket i Karlstad och allt fler statliga tjänstemän är rädda för att utföra sina arbetsuppgifter enligt fackförbundet ST.

I början på januari 2014 kommer en 43-årig man in på Migrationsverket i Karlstad utan att ha bokat en tid. Han får träffa en handläggare som berättar att han ska tas i förvar och avvisas. Utan förvarning tar han upp en petflaska och häller något brännbart över sig. Precis innan han tänder på hinner handläggaren ut och hör bara explosionen som blir när mannen antänder sin egen kropp. Två poliser som var på plats för att hjälpa till lyckas släcka branden men mannen får svåra brännskador.

– Det måste ha varit jätteskrämmande och overkligt. Det var ju en kaotisk situation och en kraftigt expolosion inträffade. Det berörde många på enheten, säger Lotta Anderberg enhetschef på Migrationsverket Karlstad.

Hotar igen

Drygt ett halvår senare, när mannen återhämtat sig från sina skador, så hotar han att tända eld på Migrationsverkets lokaler än en gång. Han har nu åtalats för olaga hot och mordbrand. Enligt fackförbundet ST så får statliga tjänstemän allt oftare ta emot hot om våld, eller hot om självmord. 45 procent av skyddsombuden på statliga arbetsplatser säger att det förekommit hot, våld och trakasserier på arbetsplatsen, vilket påverkar jobbet de utför.

– Våra medlemmar säger att de drar sig för att fatta rätt beslut. De undviker att ta beslut som är problematiska, de är oroliga för att ägna sig åt vissa typer av ärenden och att möta vissa människor, säger Britta Lejon ordförande för fackförbundet ST .

Fler tillbud

2013 rapporterades fyra tillbud kring hot mot de anställda på Migrationsverket i Karlstad, 2014 var det sju tillbud. Och med större flyktingströmmar ökar också risken för handläggarna. 

– Det vi gör är en typ av liten riskbedömning innan vi har samtal. Det kan handla om att vi ska vara två,  inte ensamma, och det kan handla om att vi har en annan backup än normalt. Så vi försöker att jobba med de här frågorna för att man ska vara så trygg som möjligt, säger Lotta Anderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.