Klagar på skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Tre elever på Kroppkärrsskolan i Karlstad har i ett brev till statsminstern begärt hjälp för att få bättre skolmat. I brevet skriver de bland annat:

”Dom serverar vuxenmat i stället för barnmat och det ska ju var barnen som ska lära sig och få höga betyg. Annars orkar vi ju inte med skoldagen.”

 ”Det är också för mycket röror och gratänger. ”Vi får inte ens ketchup till köttbullar och makaroner men får det till fisk.”

”Till och med fängelset får bättre mat än vår”, heter det i brevet.

Svar från statsministern

Nu har Fredrik Reinfeldt svarat via Andréa Ström på brevenheten.

– Statsministern kan personligen inte bestämma över vilka maträtter som enskilda skolor serverar. Däremot har regeringen, i den nya skollagen,förstärkt kraven på näringsriktig skolmat och god trivsel i skolmatsalar. Dessutom har regeringen satsat på att öka kunskapen om hur man lagar nyttig och god skolmat.

– Det är kul att höra om ert engagemang för bättre mat. En viktig del av vår demokrati är att människor uttrycker sina åsikter och försöker driva fram en förändring. Jag föreslår att ni tar upp era idéer med er lärare eller på elevrådet, skriver Andréa Ström i svaret till de tre skoleleverna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.