Kritiserat behandlingshem i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Föreståndaren har skickat hem alla klienter och i dag försattes behandlingshemmet Nya Nyhyttan i konkurs på egen begäran.

Det kritiserade behandlingshemmet Nya Nyhyttan utanför Nora drivs av IOGT-NTO i Karlstad och Örebro. Behandlingshemmet erbjuder missbruksvård och flera värmländska kommuner har skickat dit klienter. De senaste så sent som i mars.

Hemmet har tidigare kritiserats av Socialstyrelsen för allvarliga brister, bland annat när det gäller personalens kompetens. Nyligen slog hemmets föreståndare Louise Ornell larm till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt henne saknades personal som kunde ge den behandling som utlovades. Situationen var så allvarlig att hon valde att skicka hem alla inskrivna klienter.

Kritik mot Nya Nyhyttan

Saknar erfaren personal

– Jag saknar socionomkompetens och behandlingspedagogskompetens. Alltså erfaren personal som också kan handskas med de här människorna, som liksom inte gör som man säger, sa Louise Ornell till Tvärsnytt den 21 april.

Hon flaggade också för att de som behandlas kan fara illa på grund av att viss kompetens saknas.

– Den kritiken får stå för henne. Inför varje placering gör verksamheten en bedömning om man kan ta emot klienten. Och så har man sagt ja och tagit dit klienter, säger styrelseordförande Per Holm.

Konkurs på egen begäran

På bolagets egen begäran beslutade Örebro Tingsrätt idag att försätta Nya Nyhyttan i konkurs

Enligt tidigare anställda har bolaget en längre tid haft problem med att betala ut löner, vilket också lett till att personal vägrat jobba.

Värmlandsnytt har förgäves försökt få en kommentar av IOGT-NTO:s ordförande i Karlstad, Kathy Gyhlesten Hallberg, som sitter i bolagets styrelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Nya Nyhyttan

Mer i ämnet