Efter att ha betalt inträde tog fem personer på sig tröjor med ordet ”Trygghetsvärd” på. Foto: Carolina Nilsson/Kungälvs kommun

Nazister ”vaktade” i badhus

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer från Nordiska motståndsrörelsen genomförde i lördags en aktion i badhuset Oasen i Kungälv.

Efter att ha betalt inträde och gått in i badhuset tog de fem på sig tröjor med ordet ”Trygghetsvärd” på. Personalen blev överraskad, och ifrågasatte vilka gruppen var, och efter en kort diskussion lämnade de fem badhuset.

På Nordfronts hemsida förklaras aktionen med att man vill stävja trakasserier mot nordiska kvinnor i badhus. Som exempel på detta hänvisas till en incident som man påstår ska ha inträffat i en hiss för en tid sedan, denna hiss ligger dock inte i badhuset. Och från personalens sida är man frågande till kopplingen eftersom man inte ska ha haft några problem alls med sexuella trakasserier i badhuset.

– Det här är helt oacceptabelt att vi har ett gäng som går in, förklädda som ett medborgargarde på ett kommunalt badhus. De är ju inte ute efter trygghet de här. De är inte utbildade för att rädda folk i ett badhus, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Polisen har enligt TT inte identifierat de fem personerna, som inte är misstänkta för brott.

– Jag kan inte se att det är brottsligt. De utger sig för att vara trygghetsvärdar som inte är någon officiell titel eller funktion inom något myndighetsutövande, och kan därför inte bli föremål för föregivande av allmän ställning, säger Teodor Smedius, polisområdeschef i Kungälv.

Känd rörelse i Kungälv

Att nazister gör framstötar i Kungälv kommer däremot inte som en överraskning för Miguel Odhner.

– Vi har haft dem i kommunen i tjugo år, och vi har bekämpat dem framgångsrikt. Nu försöker de bygga upp en bas igen, men vi har en framgångsrik strategi som vi tänker hålla fast i, och det är att jobba med barn och ungdomar som är en rekryteringsbas för dem.

Men att ha på sig tröjor med den här texten i ett badhus, varför är det så allvarligt?

– Det är ju en politisk aktivitet. Och det är inte acceptabelt. De utger ju sig för att vara trygghetsvärdar. Politisk aktivism kan de ägna sig åt på gator och torg, och på internet, men inte i ett badhus. 

Kungälvs kommun ska nu ta fram ett tydligare regelverk för vad som ska gälla när det kommer till den här typen av politiska aktioner i kommunens lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.