Arkivbild. Foto: SVT

Dramatisk temperaturökning väntar

Uppdaterad
Publicerad

Om utsläppen av växthusgaser minskas kraftigt kommer temperaturen ändå att stiga med nära 4 grader fram till år 2100. Fortsätter utsläppen att ligga kvar på en hög nivå stiger medeltemperaturen med sex grader och effekterna blir än mer dramatiska. – Fortsätter vi på den väg vi är inne på nu blir det nog 6-7 grader varmare vid kusten, säger Tina Holmlund, klimatansvarig vid länsstyrelsen.

På måndagsmorgonen presenterade SMHI länsvisa prognoser för klimatet i slutet av århundrandet (Framtidsklimat i Västerbottens län). Rapporten presenterar två scenarier – ett som bygger på att det sker en kraftig minskning av utsläppen av växthusgaser och ett som bygger på att utsläppen ligger kvar på en hög nivå.

I det första scenariot stiger medeltemperaturen med fyra grader i länet. I scenariot med fortsatt höga utsläpp blir temperaturhöjningen sex grader. Vid kusten kan det till och med bli ytterligare en grad.

– Fortsätter vi på den väg vi är inne på nu blir det nog 6-7 grader varmare vid kusten, säger Tina Holmlund. Gör vi något nu så finns chansen att bryta den trenden, men det är bråttom, menar hon.

Fler översvämmningar att vänta

En trolig allvarlig effekt är att antalet tillfällen med extrema nederbördsmängder som kan orsaka översvämningar kommer att bli fler.

Ökad nederbörd gör att vattennivån i älvarna kommer att stiga avsevärt. I snitt ökar tillrinningen med 20 respektive 30 procent i de båda framtidsscenarierna. Men verkligt problematiskt är att det kommer att bli oftare kommer att bli extremt höga flöden i fjälltrakterna och i inlandet.

– Det blir mer av extremväder i framtiden, förklarar Tina Holmlund, klimatansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Perioderna när marken är snötäckt kommer att bli avsevärt kortare. Vid kusten kommer perioden med snö bara att vara två till fyra månader om utsläppen minskar, om inte blir det bara 20-80 dagar. Bra för den som inte gillar snöskottning, sämre för den som är intresserad av skidåkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.