Spis för gräs sparar träd i Tanzania

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag lagar två miljarder människor sin mat över öppen eld och det tär hårt på skogen. Bröderna Bo och Lasse Lundmark – med rötterna i Burträsk – kan vara lösningen på spåret. Med en spis konstruerad i Arvidsjaur åker de nu ner till en by vid foten av Kilimanjaro.

Men varför ska en spis från Arvidsjaur skickas hela vägen till Kilimanjaro i Tanzania? Problemet är att träden håller på att ta slut.

– Skogen håller på att ta slut, det har jag kunnat konstatera vid mina egna besök i Afrika. Men gräs är det gott om, säger den nyblivne hedersdoktorn vid Umeå Universitet, kemiingenjören Lasse Lundmark från Rönnliden, Burträsk, som hjälper sin broder Bo med projektet.

Bröderna Lundmark ingår i ett SIDA-finansierat samarbetsprojekt mellan Arvidsjaurs kommun och Mwanga-distriktet i Tanzania. Istället för ved går det att elda med gräs, som finns i överflöd. Men för att gräset ska bli hanterligt som bränsle måste det pressas till briketter och den kunskapen har Bo Lundmark som driver en pelletsfabrik i Glommersträsk.

– Nu är Afrikas första gräsbriketteringsmaskin installerad i Mwanga. Nästa steg är att utveckla en spis, som är praktisk att elda med just gräsbriketter. Den måste vara både billig och enkel, konstaterar entreprenören Bo Lundmark.

Inte frågan om export

Samtidigt som Bo och Lasse Lundmark packar väskorna för sin förestående resa träffar biståndsorganet SIDA investerare som ska lockas att satsa pensionsfonder i storskaliga energiprojekt i Afrika. Målsättningen är att 300 miljoner människor ska få tillgång till elektricitet.

Men spelar ett litet projekt – som det i Mwanga – någon roll för utvecklingen i Afrika?

Det är ett väldigt lyckat projekt, med en idé om att gräs kan ersätta ved. Allt sker i nära samarbete med lokalbefolkningen. Det lilla projektet kan också stå som modell för större satsningar som kan hjälpa många fler till ett bättre liv, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Hos Herman Lundqvists mekaniska verkstad i Arvidsjaur utvecklas nu den nya spis som ska passa för gräsbriketter och samtidigt vara praktisk att laga mat på.

– För kvinnorna kan gräsbriketter och nya spisar bli en stor förbättring. I dag är det främst unga kvinnor som inte får gå i skola som måste gå långt för att leta kvistar att elda med, säger Lasse Lundmark.

Om spisen som Bo och Lasse Lundmark har med sig till Mwanga fungerar bra, kommer den att stå modell för en lokal spistillverkning i Mwanga.

– Det ska inte bli frågan om någon export, tvärtom ska enkla och billiga spisar tillverkas där nere, säger Bo Lundmark medan han checkar in bagaget på Arvidsjaurs flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.