Förra våren anmäldes en 73-årig man för att ha skrikit kränkningar rörande ras och hudfärg till en barnfamilj Foto: SVT

Pensionär i Sala skrek kränkningar till barnfamilj

Uppdaterad
Publicerad

En bilist i Sala följde efter en barnfamilj och skrek kränkningar rörande ras och hudfärg.

I april 2015 skrek en 73-årig bilist i Sala rasistiska tillmälen och visade fingret åt en annan bilförare och hans familj under pågående färd. Bilföraren och hans familj var på väg till en butik i centrala Sala, när de blev attackerade. Familjefadern stannade på butiksparkeringen varpå den 73-åriga mannen följde efter och parkerade även han.

Pensionären fortsatte att skrika kränkningar till barnfamiljen samtidigt som mamman och barnet tog sig ur sitt fordon. Bland annat ska 73-åringen ha ropat ”Jävla n-r, stick härifrån!” och ”Har du tagit ditt körkort i öknen? Vad gör du i Sverige?, du äter bara skattepengar!”.

Upprinnelsen – en skadad hund

Upprinnelsen till pensionärens kränkningar och förolämpningar är enligt hans egen utsago att han fått bromsa in kraftigt då han hamnat bakom barnfamiljens bil, varpå 73-åringens hund gjort sig illa i den bur där den befann sig i pensionärens bil.

Den tilltalade 73-åringen säger sig inte komma ihåg hela händelsen och förnekar att han skulle visat långfingret mot familjen.

Döms till böter men slipper försvarskostnader

Västmanlands tingsrätt fann 73-åringen skyldig till förolämpning, och dömer honom till böter. Men med hänsyn till den tilltalades ekonomi ska 73-åringen slippa betala sina försvarskostnader. De faller i stället på staten.

Parterna har tills den tredje mars på sig att överklaga domen till Svea hovrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.