Ronnies vänner filmade förödelsen i södra Orihuela, cirka 20 minuter från svenskfavoriten Torrevieja. Foto: Privat

Ronnie, 43, befinner sig mitt i spanska regnkaoset: ”Man ger sig bara ut i absolut nödfall...”

Publicerad

Regnovädret över östra Spanien beskrivs som de värsta på närmare 100 år. Ronnie Nordin är sedan tre år bofast i Elche. I spanska medier beskriver man lokala ”skurar” på smått ofattbara 200 liter regn per kvadratmeter.
– Man ger sig bara ut i absolut nödfall, säger han till SVT Nyheter.

Elche på spanska ostkusten är känd som palmernas och parkernas stad. Men i dag står staden inte att känna igen och myndigheterna har varnat boende i området för att vistas utomhus.

– Marken hinner inte suga upp den stora mängden vatten på så kort tid, då marken som regel är så torr och ligger som en hård kaka, säger han.

Regnet hinner inte sjunka undan

Den ”hårda kakan” gör att vattnet inte sjunker ner i marken, utan i stället bildar kraftiga översvämningar. Och situationen kommer att bli värre innan värmen gör comeback på spanska solkusten. Under morgondagen väntar nya skyfall. Ronnie är inte orolig men känner samtidigt respekt för det kraftiga ovädret:

– Jag är inte personligen så drabbad av det här, men det är ju inte direkt så att man vill sätta sig i bilen och köra nu. Det är otroligt dumt att utmana naturens krafter, säger han.

”Skulle kunna spela vattenpolo här nu...”

Ronnie beskriver en normalt sett aktivt tillvaro där man spenderar mycket tid utomhus.

– För ovanlighetens skull så får jag tillbringa lite tid inomhus, jag skulle mer eller mindre kunna spela vattenpolo här just nu.

Är folk oroliga?

– Så klart. Framförallt är det många skandinaver som har hus här nere men befinner sig hemma nu. Man vill ju givetvis veta att allt står rätt till med nära och kära och att huset inte är skadat eller översvämmat.

Ronnie avslutar med en varning till svenskar som befinner sig på plats i Spanien:

– Spanjorer har koll på läget och vet vilka åtgärder man bör vidta vid dessa extrema oväder, men vi utlänningar har inte samma kunskaper om detta här nere. Dessa stora vattenmassor har en enorm kraft och tar med sig allt i sin väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer