Foto: TT

Ryssland kastar ut svensk diplomat

Uppdaterad
Publicerad

En hög diplomat på Sveriges ambassad i Moskva har förklarats ”icke önskvärd” i landet och tvingas nu åka hem.

Enligt Rysslandsexperten Ingmar Oldberg är det ett tecken på en nedåtgående spiral i relationerna mellan länderna.

Svenska UD bekräftar för SVT Nyheter att detta påverkar de diplomatiska relationerna med Ryssland. Sverige skickade nyligen hem en rysk diplomat, som anklagas för att ha brutit mot de diplomatiska spelreglerna.

– Jag kan bekräfta att en svensk diplomat måste lämna Ryssland, säger Johan Tegel, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, till SVT Nyheter.

Ingmar Oldberg, associerad forskare inom Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska Institutet, säger att det handlar om en nedåtgående spiral för relationerna mellan länderna.

– Det handlar om den allmänna pågående försämringen av svensk-ryska relationer, säger han till SVT.

Svarsåtgärd

Sveriges ambassadör i Moskva Veronika Bard Bringéus, bekräftar för SVT att det absolut inte riktats någon kritik eller några synpunkter på tjänstemannens agerande från rysk sida. I övrigt hänvisar hon alla frågor till Utrikesdepartementet i Stockholm.

Enligt UD har Ryssland inte riktat någon specifik anklagelse mot tjänstemannen vid Sveriges ambassad i Moskva. UD menar att det istället rör sig om en beklaglig reaktion på att Sverige nyligen skickade hem en rysk diplomat. Orsaken var att Sverige anser att diplomaten har överträtt reglerna för vad diplomater får göra.

– Ryssland har sagt att detta är en svarsåtgärd, säger Johan Tegel.

Enligt Tegel skickades den ryske diplomaten hem eftersom UD anser att han bedrivit verksamhet som inte är förenlig med Wienkonventionen.

Ovanligt att diplomater utvisas

Wienkonventionen, som också gäller som svensk lag, reglerar vad en diplomat får göra och inte får göra, till exempel gällande diplomatisk immunitet och gränsdragningar för spioneri.

Det är inte vanligt att länder skickar ut tjänstemän på detta sätt. Svenska UD uttrycker officiellt besvikelse på det ryska beslutet. Man riktar också en formell kritik mot agerandet:

– UD anser att beslutet att skicka ut diplomaten saknar grund, säger Johan Tegel.

SVT har idag bett den ryska ambassaden om en kommentar till händelserna , men ambassaden har hittills inte svarat, eller velat bemöta kritiken.

Är det ett tecken på försämrade relationer mellan Sverige och Ryssland?

– Det ryska beslutet förbättrar ju inte tillståndet för våra relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.