”Ryssland testar sin omvärld”

Publicerad

Enligt Johan Eellend, säkerhetsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), handlar onsdagens ryska kränkning av svenskt luftrum om ett test av Sveriges försvarsförmåga.

– Det pågår en strategi från rysk sida att testa sin omvärld. Det sker mot de baltiska staterna och nu mot Sverige, säger han.

Men testet pågår inte bara mot de enskilda staterna utan även mot Nato som bland annat Estland är medlem i och där Sverige har ett så kallat ”guldkort”.

– Ryssland testar Natos solidaritet och kapacitet i området, säger han.

”Ett spel”

Dessutom menar han att Rysslands agerande har inrikespolitiska motiv.

– De vill visa att Ryssland är starkt och tar krigsmakten på allvar.

Samtidigt anser han att mycket är ett ”spel för galleriet” och att händelsen inte är särskilt allvarlig. Att Sverige markerade med ett plan anser han visar att vi klarade det ryska testet.

– Det är ett spel vi håller på med som visar att man skyddar sitt territorium och vi gjorde ju det vi ska genom att markera med svenskt plan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Mer i ämnet