S medger inte dåligt resultat

Publicerad

Dagen efter valet tackade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin alla som gjort partiets ”framgång möjlig”. Resultatet blev exakt detsamma som i 2004 års val, 24,6 procent. Före valet sade hon att om det inte blir plus så är det ett ”djupt misslyckande”.

Enligt Mona Sahlin var väljarna tydliga: ”Jobben ska sättas först och då måste moderaterna komma sist”, skriver hon i sitt nyhetsbrev. Hon tackar alla valarbetare och sympatisörer för att de ”gjort socialdemokratins framgång möjlig”.

I ett tal den 12 maj inför LO-folk beskrev hon målsättningen med valrörelsen:

-Står det inte ett plus framför våra siffror så är det ett djupt misslyckande, sade hon.

Enligt det slutgiltiga valresultatet fick partiet exakt samma resultat som valet 2004, 24,6 procent.

Mona Sahlin var inte tillgänglig för frågor på måndagen.
-Mona Sahlin hälsar att det är 140 000 fler som har röstat på oss. Och det är ett plus för oss, säger pressekreteraren Linda Romanus.

Brännvinsadvokatyr
Det nya sättet att räkna valresultat väcker viss förvåning bland statsvetare.

-Brännvinsadvokatyr, brukar det kallas. Vi förstår ju alla att hon försöker prata sig ur det här, att detta inte var ett önskat valresultat, och Mona Sahlin får svårt att ro hem ekvationen när hon samtidigt påstår att Moderaterna gått bakåt, säger statsvetaren och socialdemokraten Stig-Björn Ljunggren.

Även socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld är bekymrad över valresultatet.

”Det som bekymrar mig är att Socialdemokraterna denna gång gick till val som oppositionsparti, medan partiet vid tidigare Europaval gått till val i regeringsställning. Väljarna använder ofta Europavalet till att straffa sittande regering”, skrev han på sin blogg.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt har svårt att medge någon besvikelse över valresultatet. Reaktionerna är blandade och många är glada över att partiet fick behålla sina mandat, framhåller han.

Maktbalansen

-Jag tycker att man ska utgå ifrån vad partiledarna haft för egen utgångspunkt. Jag var mycket tydlig med vår och det har vi till och med partistyrelsebeslut på. Vi ville förbättra valresultatet och höja valdeltagandet, säger han till TT.

Partiets framgång, med socialdemokraternas sätt att räkna, består i 121 187 fler röster. Till skillnad från S gick partiet också fram något procentuellt, från 18,2 till 18,8 procent.

Folkpartiets framgång i valet kommer inte att ändra maktbalansen inom alliansen, enligt Reinfeldt.

-Nej, säger han bestämt till TT.

Inte heller Folkpartiledaren Jan Björklund tycks tro på förändringar.

-Det är medvind för oss, men det påverkar inte styrkeförhållandena i regeringen, hävdar han och understryker att alliansens samarbete i regeringen baserar sig på resultatet i riksdagsvalet 2006.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer