Vänster: Mechelens borgmästare Bart Somers. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Nolltolerans mot brott framgångsrecept för Mechelen

Uppdaterad
Publicerad

Segregation är ett hett ämne i den politiska debatten i Europa. SVT:s Agenda har besökt Mechelen i Belgien, vars borgmästare ägnat 17 år åt att transformera vad som förut kallades en av Belgiens mest osäkra städer till ett framgångsexempel på integration – en stad medborgarna är stolta över.

– För 15 år sedan var Mechelen en väldigt osäker stad. Gängkriminalitet, hundratals inbrott, personrån och butiksrån. Staden hade ett uselt rykte, och det fanns alltid en stämning av aggression, provokation och otrygghet på gatorna, säger Bart Somers till SVT:s Agenda.

Somers har varit Mechelens borgmästare sedan 2001. Han har vunnit många utmärkelser för sitt idoga arbete med att bekämpa kriminalitet och segregation i staden.

Flera tillvägagångssätt

Mechelens framgångar grundar sig på såväl polisiära som sociala insatser. Under Somers införde staden nolltolerans mot brott. Hundratals övervakningskameror installerades och polisnärvaron på gatorna ökade.

Staden har även lanserat åtgärder för att motverka medelklassens utflyttning och undvika etnisk segregation i bostadskvarteren.

– Vi investerar i fattiga kvarter så att medelklassen också ska känna att det är ett alternativ att bo där, även om det är höga koncentrationer av folk med utländsk bakgrund, säger Bart Somers.

Jenny och Jochum får reducerad hyra mot att de agerar hjälpresurser i kvarteret. Här presenterar de sig på en ungdomsgård. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Långsiktigt och samordnat

Som ett led i detta erbjuds familjer att bo i nyrenoverade bostäder med kraftigt reducerad hyra i upp till sex år, mot att de bidrar med att på fritiden agera som hjälpresurser i kvarteret, bland annat genom att besöka skolor och ungdomsgårdar.

Bart Somers framhåller vikten av att tänka långsiktigt och samordnat kring integration och säkerhet – och att börja tidigt. I Belgien väljer barn skola redan vid tre års ålder, och Mechelen har lyckats locka barnfamiljer från medelklassen med löften om små klasser och garantier om bra utbildning.

Mieke Seghers och hennes son Frederic. I Frederics skola finns 31 nationaliteter representerade. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Inte alla omfattas

Yussuf är tränare för det lokala kvarterslaget i fotboll, och även där jobbar de med integration. Han menar att många fler borde kunna omfattas av Mechelens framgångar. Arbetslösheten är fortfarande hög, och många äldre känner sig isolerade.

– Jag har bott i det här kvarteret i 10 år. Mycket har förändrats rent fysiskt, vi har fått nya byggnader och rena gator, vilket är bra. Men de äldre personerna som aldrig kommer ut, och de arbetslösa, nöjer sig inte med det. De är frustrerade.

Agenda om Mechelen

I Agenda söndag 21 januari besöker våra reportrar Mechelen – en belgisk stad som framgångsrikt bekämpat segregation. Se det kl 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.