Blåst och regn kan gynna elproduktionen medans torkan kan försämra den. Foto: Johan Nilsson/TT

Så blir elpriserna i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Förra vintern kämpade många svenskar med de skyhöga elpriserna. Nu menar Energimyndigheten att ingenting hindrar att de sticker iväg igen i vinter.

Det var kriget i Ukraina som orsakade förra årets elpriskris. Sanktioner mot rysk naturgas gjorde att elpriserna sköt i höjden och elen i svenska hem blev rekorddyr.

– Den situationen är ju inte löst. Vi har fortfarande inte lyckats ersätta naturgasen från Ryssland, säger Martin Johansson, på enheten för energisystem på Energimyndigheten.

Energiminister Ebba Busch (KD) sa i en intervju med Sveriges Radio att svenskarna inte skulle räkna med något ytterligare elstöd i vinter. Men det finns ingen garanti för att elpriserna kommer att vara lägre än under vintern som gått.

– Volatila och ibland höga priser kommer vi nog att se i vinter också, säger Martin Johansson.

Väder och vind kan påverka

Samtidigt är inte läget riktigt detsamma som förra året. Det är fler faktorer än kriget som spelar in i svensk elproduktion. Till exempel har elproduktionen byggts ut sedan förra året, både i Sverige och Europa. Därför kommer vi att kunna producera en större mängd el i år än förra året, menar Martin Johansson.

Även vädret spelar roll. Mer blåst och regn kan gynna elproduktionen, medan torkan riskerar att försämra tillgången på sikt.

– Det kommer också att vara väldigt stor skillnad beroende på om det blir en kall eller varm vinter, säger Martin Johansson.

Folk vet hur man sparar el

På det stora hela tycker Martin Johansson att svenskarna är bättre rustade för årets vinter än vi var i fjol. Framför allt för att folk är mer medvetna om att priserna kan svänga kraftigt och plötsligt.

– Vi har blivit mer medvetna om volatiliteter i elmarknaden, och vi vet mer om hur man gör för att spara el. Fler kunder har timpris nu, istället för fast månadspris, så folk är mer aktiva när det handlar om att se över sin elkonsumtion. Folk är mer medvetna om att priserna kan svänga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man dra ur laddaren när den är klar och är det bättre att handdiska sin frukosttallrik? Klimatcoachen Lars Ejeklint fick svara på några vanliga myter och påståenden om elförbrukning i hemmet. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.