Visa alla (2)
Visa alla (2)

Så tar världen farväl av Mandela

Uppdaterad
Publicerad

Namnen på de statsöverhuvuden som ska delta i minnesceremonin för Nelson Mandela har nu släppts. Från Sverige kommer Kronprinsessan, statsministern och S-ledaren Stefan Löfven.

Riksdagen kommer under tisdagen att hålla en tyst minut med anledning av Nelson Mandelas bortgång. Det sker i samband med voteringen i kammaren klockan 13.30.

Under tisdagen hålls en officiell minnesceremoni för Mandela i Sydafrika och bland gästerna återfinns kronprinsessan Victoria, statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Löfven.

91 statsöverhuvuden har bekräftat att de kommer till Sydafrika, enligt Sydafrikas utrikesdepartement. På måndagen släpptes den officiella listan på vilka statsöverhuvuden och kungligheter som deltar.

Ändå har inga inbjudningar har skickats ut, enligt den sydafrikanska regeringen.

– Vi skickar inte ut inbjudningar till begravningar... vi har också kommit överens med Mandelas familj att inte skicka ut några inbjudningar. Det är så vi hanterar begravningar i vår kultur, förklarade kommunikationsministern Maite Nkoana–Mashabane vid en pressträff inför begravningsveckan.

SVT sänder

Sveriges Television kommer att sända Nelson Mandelas minneshögtid på tisdagen. Sändningarna startar klockan 10 i SVT1.

Flertalet av dignitärerna kommer att delta i minneshögtiden i Soweto.

– Hela världen kommer till Sydafrika, sade sydafrikanska UD:s talesperson Clayson Monyela till sydafrikansk radio.

Minneshögtiden i fotbollsstadion i Soweto i morgon väntas bli den största samlingen av internationella ledare på senare år, medan endast ett fåtal av dessa väntas delta i själva begravningen på söndag i Nelson Mandelas hemort Qunu i Västra Kapprovinsen.

Netanyahu: För dyrt

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har bestämt sig för att inte åka till Sydafrika och minneshögtiden för Nelson Mandela.

Han tycker att det blir för dyrt. Resan och de säkerhetsarrangemang han anser nödvändiga skulle kosta omkring två miljoner dollar, drygt tolv miljoner kronor, uppger bland andra tidningen Haaretz.

Premiärministern har på senare tid fått kritik för sitt slöseri. Förra året lade han motsvarande 6,2 miljoner kronor på sina tre privata bostäder. Att fylla en pool med vatten vid huset i Caesarea i norra Israel kostade 142.000 kronor.

Inte heller Dalai lama kommer att närvara. Han har nekats visum till landet två gånger sedan 2009, men det framgår inte varför den tibetanske exilledaren nu avstår från att resa till Sydafrika för att ta farväl av sina gamle vän Mandela.

På söndagen 8 december hölls en nationell bönedag för Nelson Mandela över hela Sydafrika.

Tisdag 10 december hålls en minneshögtid på fotbollsstadion i Soweto. Här gjorde Nelson Mandela sitt sista offentliga framträdande, vid avslutningsceremonin på fotbolls-VM 2010.

Många statsöverhuvuden och andra kända och prominenta gäster väntas komma dit för att hedra honom. Bland dem finns kronprinsessan Victoria, statsminister Fredrik Reinfeldt. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin kommer också – de har fått en särskild inbjudan av Mandelas parti ANC.

Till ceremonin kommer också bland andra USA:s president Barack Obama och hans fru Michelle, samt de tidigare amerikanska presidenterna Bill Clinton och George W Bush.

Därefter kommer Nelson Mandela att ligga på lit de parade i en glaskista i Union Buildings i Pretoria från onsdag till fredag.

På lördag 14 december kommer medlemmar från ANC att bjudas in att ta sitt farväl av Mandel vid en ceremoni vid flygbasen Waterkloof i Pretoria.

Därifrån flygs hans kista till staden Mthatha. En begravningskortege går därifrån till hans hemby Qunu. Han ska begravas den 15 december på en liten kyrkogård som vetter mot hans hus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet