Kontrasterna är stora: När Sabinas syster skickar bilder på hur värmen hindrar dem från att gå ut och bränner sönder deras grönsaker, skickar Sabina filmer på de kraftiga åskväder som drabbat Skåne den senaste tiden. Foto: Privat/Admir Denic

Så drabbar hettan hennes familj i Bosnien: ”De stänger in sig inomhus”

Uppdaterad
Publicerad

Det extrema vädret har drabbat Balkanhalvön hårt. Sabina från Skåne har tät kontakt med sin familj i Bosnien som försöker hålla hettan ute genom att täcka för alla fönster, och får sina tomater sönderbrända i solen.

Under veckan har delar av södra Europa drabbats av extrem hetta till följd av en värmebölja, som fått namnet Lucifer. Stora delar av Italien och västra Balkanhalvön är drabbat. Sabina, som bor i Skåne, har familj i Busovaca i Bosnien. Där har det de senaste dagarna uppmätts temperaturer på över 40 grader, och myndigheterna uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus.

– Jag pratade med min syster i morse och då var det 47 grader varmt. Hon skulle ut i sin trädgård och hämta potatis och tomat som hon odlar där, men nästan allt var bränt, säger Sabina.

LÄS MER: Se förödelsen efter skogsbranden i Kroatien

Svårt för de som jobbar

I staden finns en flod där invånarna försöker svalka sig, berättar Sabina. Hennes familj, som förutom systern också består av hennes 72-åriga mamma och 73-åriga pappa, håller sig inomhus under dagarna.

– De täcker för fönstren och går ut lite på kvällen. De tycker att det är för varmt. Och de som jobbar har det väldigt svårt, jag pratade med en vännina som var på jobbet igår och sa att det var ett helvete, säger Sabina.

Blivit värre

Hon upplever att vädret blivit mer extremt de senaste åren med varmare somrar och kallare vintrar.

– Som jag kommer ihåg det blev det aldrig över 40 grader, upp till 35 kunde man tänka sig men inte så här, säger hon.

Sabinas vän Admir Denic har tagit bilderna på de torkade och solskadade grönsakerna och plantorna i sin trädgård. Foto: Privat

LÄS MER: Så ska du göra om du befinner dig i värmen

”Tycker om värme – men detta är inte roligt”

Förra året spenderade Sabina en månad i Bosnien, och även den sommaren var ovanligt varm.

– Vi åkte dit 25 juli och de första dagarna var det ungefär samma temperatur som i Sverige, men sedan ändrades det. Jag tycker om värme, men det här är inte roligt dag efter dag.

LÄS MER: Värmeböljor hotar döda allt fler européer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.