Säkerhetsläget i Afghanistan blir allt sämre. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Analys: ”Så farligt är Afghanistan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

2019 kan bli det dödligaste året i Afghanistan på flera decennier. Hittills i år har kriget skördat över 23 000 dödsoffer. En stor del är civila, många av dem är kvinnor och barn.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

Häromdagen dödades nio barn i en minexplosion när de var på väg till skolan i provinsen Takhar. Området kontrolleras av talibaner men efter att regeringsstyrkor börjat genomföra attacker för att återta området har talibaner placerat ut trampminor. Barnen var mellan nio och tolv år.

Enligt Uppsala universitets konfliktdatabas UCDP så dödades 23 000 människor i Afghanistan mellan januari och september i år. De flesta är talibaner och regeringsstyrkor, men många är civila. Om kriget fortsätter med samma intensitet kan 2019 bli det blodigaste på flera årtionden. Förra året dödades 26 000, vilket är den högsta dödssiffran dokumenterad mellan 1989-2018.

Varför har våldet i Afghanistan ökat?

De senaste åren har talibanerna gått till förnyad offensiv mot regeringsstyrkor. Talibaner attackerar afghansk militär och polis. Regeringsstyrkor, med stöd av USA, går till motattack. Under dessa strider och attacker drabbas ofta oskyldiga civila hårt.

Kontrollerar landsbygd

I dag kontrollerar talibanerna ungefär hälften av landet, framför allt landsbygden. Regeringen kontrollerar främst städerna. Men många afghaner befarar att talibanerna kan komma att återta makten i landet.

Att talibanerna flyttat fram sina positioner just nu beror på att de väntat ut USA och andra utländska trupper. USA och president Trump vill dra sig ur kriget i Afghanistan och har under ett års tid förhandlat med talibanerna om ett tillbakadragande. I september kollapsade förhandlingarna men försök till nya samtal har redan gjorts.

Attack mot bröllop

Dessutom har nu också terrororganisationen IS etablerat sig i Afghanistan. I augusti slog en IS-självmordsbombare till mot en bröllopsfest i Kabul. 63 människor dödades och över 180 skadades.

Den senaste tiden har antalet civila offer stigit kraftigt.

Enligt en ny rapport från FN:s stödmission för Afghanistan, UNAMA, dödades eller skadades 8 239 civila mellan januari och september i år.

För juli-september har det skett en ökning med 42 procent jämfört med samma period 2018. I juli noterades den högsta nivån av civila offer sedan FN började föra statistik 2009.

De civila förlusterna saknar motstycke, enligt FN, som kallar våldet ”totalt oacceptabelt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.