Foto: TT

Obama: En vändpunkt för jorden

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama uttalade sig med anledning av det globala klimatavtal som har antagits på klimatmötet i Paris.

– Avtalet visar vad som är möjligt när hela världen står enad, och det skickar signalen att världen bundit sig till en framtid med låga koldioxidutsläpp.

Han sade att avtalet i Paris är den bästa chans vi har att hjälpa till att rädda planeten från effekterna av den globala klimatförändringen.

– Jag tror att det här avtalet kan bli en vändpunkt för jorden, sade han inför journalisterna som samlats i Vita huset.

”Fantastisk seger”

USA:s utrikesminister John Kerry hyllade det franska ordförandeskapet och utgången av mötet i Paris:

– Det har gjorts ett superbt arbete. Resultatet är en fantastisk seger för alla här, för planeten, för kommande generationer.

– Vi har gjort det möjligt att ge oss ut på en ny färdväg, en hållbar färdväg. Helt implementerad innebär detta att vi kan utveckla en grön, ren ekonomi och undvika klimatkatastrofer.

Enligt Internationella valutafondens chef Christine Lagarde är Parisöverenskommelsen ”ett avgörande steg för att bemöta utmaningarna kring globala klimatförändringar”.

”Ett kapitel som inger hopp”

Även Indiens högsta representant, miljöminister Prakash Javadekar, hyllar det nya avtalet:

– Detta är ett historiskt ögonblick. Vi har öppnat ett nytt kapitel i vår historia, ett kapitel som inger hopp. Idag har vi återförsäkrat framtiden för kommande generationer, säger Javadekar.

Europeiska kommissionens president Jean-Clause Juncker talade om världens enighet:

– I dag står världen enad i kampen mot klimatförändringarna. I dag får världen en livlina, en sista chans att lämna över en friskare planet som är stabilare med rättvisare samhällen, och mer välmående ekonomier. Det här avtalet kommer att styra världen mot en övergång till grön energi, sade han.

Nicaraugua kritiskt

Nicaraguas representant Paul Oquist uttryckte landets missnöje över klimatuppgörelsen. Han sade att avtalet inte gjorde tillräckligt för att skydda ”moder jord”. Oquist sade att rika länder borde göra mer för att hjälpa ”moder jord” och att dessa länder nu tvingar jordens barnbarn att leva i en varmare värld.

Oquists protest uttrycktes dock efter det att Fabius klubbat igenom avtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat

Mer i ämnet