En kvinna med hund evakueras från Gammelby på måndagen. Foto: TT

Så kan du hjälpa branddrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Mat, boende och transport. Det finns mycket som de som drabbats av storbranden i Västmanland behöver. Här får du information om hur du kan hjälpa dem.

Om du kan bistå med mat, boende eller något annat kan du anmäla dig till Civilförsvarsförbundet. Och på Sala kommuns hemsida hittar du en förteckning över de som redan anmält sig frivilliga.

– Jag tycker att det är viktigt att inte glömma bort att ringa sina släktingar och vänner och fråga hur de mår och om de behöver hjälp med något. Erbjud gärna sängplats också, säger Erik Bergman, presstalesperson vid länsstyrelsen.

Han säger dock att inga frivilliga behövs till släckningsarbetet.

– Det är alldeles för farligt och räddningstjänsten måste ha koll på vilka som befinner sig i brandområdet.

Facebookgrupper

Flera hjälpgrupper har startas på Facebook. SVT Tvärsnytt har tidigare berättat om gruppen Skogsbrand Västmanland​ som samlar in mat och dryck till de som bekämpar elden och de som har evakuerats.

En annan frivillig grupp är Hjälp finnes. Gruppen som startades i går har under torsdagen gått från 4.000 till 13.000 medlemmar.

– Det kommer bilar från hela Sverige med grejer, var tionde minut. Men också med kläder, mat, allt, säger Camilla Edberg Lundell, en av gruppens administratörer.

Många vill hjälpa

Intresset för att hjälpa är så stort att de blivit tvungna att nu stoppa en del från att komma med saker till insamlingslokalen i Sala.

– Vi har en stor lokal full med saker, men vi når inte ut, säger Camilla Edberg Lundell.

Gruppen vet inte vad de drabbade behöver eftersom administratörerna inte lyckats få tag på dem. Därför vill de nu via radio och tv uppmana de som påverkas av skogsbranden att höra av sig till dem så att de kan hjälpa.

Polisen i Västmanland säger sig inte behöva hjälp av frivilliga just nu.

– Vi eftersöker ingen hjälp i nuläget, utan uppmanar bara obehöriga att hålla sig ifrån brandområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet