Foto: TT

Så känner du igen ett nättroll

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan man förutse vilka som kommer att bli nättroll. En forskargrupp har hittat en metod för att kunna utröna vilka som blir internettroll som provocerar i olika diskussioner på nätet.

Frågan om vilka människorna som hatar på nätet är det nog många som har ställt sig. Med hjälp av sociala medier kan nu forskare på nya sätt studera det mänskliga beteendet. Jure Leskovec, biträdande professor i datavetenskap vid Stanforduniversitetet i it-meckat Palo Alto, Kalifornien, har utvecklat en metod som kan förutsäga vilka som kan utvecklas till nättroll, det vill säga sådana som provocerar och förstör diskussioner och trådar i forum på nätet.  

Hans forskargrupp samlade data från fyra stora och helt olika nyhetsforum; nyhetskanalen CNN, tv-och datorspelssajten IGN, den politiska nyhetssajten Breitbart och Allkpop, där man diskuterar koreansk popmusik, skriver Dagens Nyheter. Forskargruppens metoder att hitta internettrollen, kan användas för att snabbare hitta de personer som bör uteslutas ur nätforumen.

Negativ feedback första tecknet

Så hur känner man igen ett blivande eller fullt utvecklat nättroll? Det första som gör att någon börjar gå mot den ”mörka sidan” är att få negativ feedback på sina inlägg.

– Positiv feedback gör inte människor bättre, men negativ gör dem snabbt sämre. Ett bra sätt att förhindra nedåtgående spiraler är att inte tillåta dem, säger Jure Leskovec till Dagens Nyheter.

Enligt Leskovec får inte de negativa rösterna personerna att lämna forum utan tvärtom skriver de mer och sämre och ger andra fler negativa röster. Ett annat tecken till att någon håller på att utvecklas till ett troll är att andra misstänkta troll svarar på inläggen, skriver tidningen.

– Troll dras till varandra och letar efter möjligheten att bråka. Om du diskuterar med troll är sannolikheten större för att du själv är på väg att bli ett, säger Jure Leskovec.

Mata inte trollen

Man gör bäst i att bara undvika trollen i stället för att konfrontera och mata dem ytterligare menar Leskovec.

– Ignorera dem och delta inte i diskussionerna. Du kommer att få en trevligare dag och det kommer alla andra också.

Resultaten från forskargruppen kan också användas för att förstå samspelet mellan människor. De har också undersökt vad som sker när någon kommer ny till ett sammanhang eller forum på nätet. Forskargruppen har analyserat 15 års samlade diskussioner från ett forum där medlemmarna diskuterar och betygssätter öl, skriver DN.

– Öl är ett mycket intressant område eftersom diskussionerna har en rik terminologi och en mycket speciell vokabulär, säger Leskovec.

Kan avgöra vilka som kommer sluta

I början avviker nya medlemmars ordval mycket från de andras, men lär sig med tiden språket och uttryckssätten. Efterhand slutar medlemmarna plocka upp nya uttryck samtidigt som hela gruppens språk fortsätter att utvecklas, fann forskarna. De här resultaten använder forskarna nu för att hitta sätt att avgöra om nyanställda på företag kommer stanna eller söka sig vidare till nya jobb.

– Vi tittar på e-post för att se hur snabbt de nyanställda lär sig använda samma ord som resten av företaget. Utifrån det kan vi förutsäga om de känner att de passar in eller om de kommer att säga upp sig, säger Jure Leskovec till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.