Foto: Scanpix

Så påverkas du av regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Den som har ett arbete kan räkna med ett rikare nästa år. Regeringen vill ösa ut 24 miljarder varav 20 till hushållen i sitt budgetförslag.

Ikano Bank har gjort en sammanställning av hur man tror att regeringens budget kommer att påverka Sveriges hushåll. Den generella slutsatsen är inte överraskande att den som har ett jobb kommer att få mer i plånboken.

20 miljarder rakt ut till hushållen

Om regeringen skulle få igenom båda sina huvudförslag om ett femte jobbskatteavdrag och en höjning av brytpunkten för vilka som betalar statlig inkomstskatt, så innebär det att ungefär 20 miljarder kommer att gå till åtgärder som ger hushållen mer pengar. Det gäller i första hand den eller de som har jobb.

Ikano Bank konstaterar att regeringens förslag blir särskilt gynnsamma för dem som tjänar mer än 39.000 kronor per månad. Men de flesta som är med i en A-kassa får också sänkta avgifter med upp till 255 kronor per månad och barnfamiljer med bostadsbidrag för en ökning av detta.

Också pensionärer får en liten skattesänkning med 100 kronor per månad samtidigt som fribeloppet för bostadstillägget höjs för de pensionärer som vill jobba.

Det finns också en rad andra förslag som riktar sig till barnfamiljer och studenter, men regeringens så kallade ”arbetslinje” som syftar till att göra det mer attraktivt att arbeta innebär ändå mest pengar till dem som har ett jobb.

196 kronor mer till en undersköterska

Det är i dag tveksamt om regeringen kommer att gå igenom sitt förslag till en höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Däremot ser det femte jobbskatteavdraget ut att kunna gå igenom i riksdagen, då Sverigedemokraterna tidigare har antytt att man inte tänker fälla det. Jobbskatteavdraget skulle enligt Ikano Bank ensamt innebära följande löneökningar för dessa grupper:

Månadsinkomst 21.900:- (städare): 176 kronor mer per månad

Månadsinkomst 24.200:- (vårdbiträde): 188 kronor mer per månad

Månadsinkomst 25.900:- (undersköterska): 196 kronor mer per månad

Månadsinkomst 27.900:- (metallarbetare) ) 266 kronor mer per månad

Månadsinkomst 30.700:- (gymnasielärare): 337 kronor mer per månad

Månadsinkomst 38.500:- (högskolelärare): 337 kronor mer per månad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet