• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Så valde Agenda gäster om regeringskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Agenda söndag 20 juni handlar helt om regeringskrisen. En majoritet i Riksdagen har sagt att den tänker fälla statsminister Stefan Löfven (S) i en misstroendomröstning på måndag morgon. Januaripartierna försöker rädda kvar regeringen och vi vill intervjua de centrala aktörerna för att reda ut om det finns utrymme att kompromissa om det omstridda förslaget om fri hyressättning.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar kommer till studion och vi frågar henne vad som skulle kunna få henne att backa från hotet. Även partiledaren Ebba Busch (KD) är med programmet, och vi vill veta varför hon vill fälla statministern för en liberal reform som Kristdemokraterna egentligen är för. Det gäller även Moderaterna, som har tackat nej till att medverka. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson (SD) är emot både förslaget och regeringen, och har intervjuats i frågan i SVT under veckan.

Statsministern har tackat nej till intervju i Agenda, och i stället intervjuar vi inrikesminister Mikael Damberg (S) om hur Socialdemokraterna ska agera. Vi frågar Mikael Damberg om januaripartierna kan tänka sig att kompromissa ytterligare om fri hyressättning i nyproduktion, så att Vänsterpartiet avstår från att fälla regeringen. Vi skulle velat ställa samma frågor till Centerpartiets ledare Annie Lööf och Liberalernas Nyamko Sabuni som båda avböjt intervju. 

Om statministern fälls väntar många turer i Riksdagen, och vi har med talmannen Andreas Norlén (M) på länk från Norrköping för att reda ut vägen framåt, som kan sluta med att ny regering tillträder, eller extra val i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet