Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sabuni om kritiken: Kommer inte tillåta att lögner definierar mig

Sabuni om kritiken: Kommer inte tillåta att lögner definierar mig

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har under de senaste dagarna fått motta hård kritik. En SvD-granskning målar upp bilden av en partiledare som låter sig styras av lobbyister och gamla partitoppar – men i SVT:s Morgonstudion slår hon ifrån sig kritiken.

Under Almedalen förra året presenterade Nyamko Sabuni förslaget att elektrifiera lastbilstrafiken i Sverige. Enligt SvD kommer förslaget ursprungligen från Scania och ska ha hamnat hos Liberalerna via lobbyister.

– Tesen stämmer ju inte. Jag har inte fattat det här beslutet åt partiet, jag var inte medlem i partiet när det här beslutet fattades. Däremot har jag föreslagit för min partistyrelse att för att vi ska kunna påskynda omställningen så är det viktigt att regeringen samlar aktörer. Det var förslaget i Almedalen, säger Nyamko Sabuni.

”Goda vänner sedan många år tillbaka”

I SvD:s granskning lyfts också Lars Leijonborgs inflytande över bland annat Nyamko Sabunis tal fram.

– Jag pratar med partimedlemmar med olika typ av jobb, olika nivåer och i det här fallet är Lars Leijonborg och jag goda vänner sedan många år tillbaka. Han är en av de mest framgångsrika partiledarna Liberalerna har haft.

Men att han ändå är lobbyist då? Ser du några problem med det?

– Ja, men han får jobba med vad han vill. Han skulle också kunna vara pensionär eller sitta som receptionist. Det finns inga problem för att Lars Leijonborg har en integritet och kan skilja på sitt lobbyarbete och sitt medlemskap och politiska aktiviteter i partiet. Precis som jag kan göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer