Foto: SVT

Säkerhetsexpert: ”Bra med rysk ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Det är bra om man från ryskt håll blir arg och fördömer det fördjupade försvarssamarbetet mellan de nordiska länderna. Det menar Jacob Westberg, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan i Stockholm. -Det tyder på att vi gör någonting rätt.

– Jag tycker det är bra och viktigt att de nordiska länderna bekräftar en eurpopeisk solidaritet i tider med ett bekymmersamt säkerhetsläge, säger Jacob Westberg till SVT Nyheter.

”Betyder att vi gör något rätt”

I Ryssland har militära experter och försvarsanalytiker reagerat starkt på utspelet från de nordiska försvarsministrarna, men några kommentarer har ännu inte synts till från officiellt håll.

–  Jag tycker tycker det är bra om Ryssland blir arga, irriterade och fördömer samarbetet för det tyder på att vi gör någonting rätt. Jag skulle vara mer bekymrad om Ryssland understödde de här initiativen och tyckte att det var en strålande idé, kanske för att man såg det som ett sätt att bryta loss Norge och Danmark från Nato, säger Jacob Westberg.

Enligt Aftenposten innebär det fördjupade samarbetet fler gemensamma övningar och att de fem nordiska länderna bland annat kommer att ha ett gemensamt utbyte av underrättelseinformation och cybermaterial.

Svensk hjälp från Nato?

Danmark, Norge och Island är medlemmar i försvarsalliansen Nato medan Sverige och Finland är alliansfria. Men Jacob Westberg ser inte att det skulle kunna leda till några konflikter.

– De har ju inte gått ihop i fråga om kollektivt försvar utan för att skapa en förbättrad förmåga till övervakning utav närområdet, alltså det gemensamma territoriet.

Men kan Sverige och Finland räkna med hjälp från Nato-kamraterna vid en konflikt?

– Nej, det är utanförskapets pris. Så länge vi inte är medlemmar kan vi inte räkna med hjälp. Men det kan finnas ett strategiskt intresse för Nato att hjälpa till ändå, så var det under det kalla kriget då USA lämnade garantier för svenskt säkerhet med utgångspunkt i att man inte kunde försvara Norge och norra Europa om Sverige skulle falla i Sovjetunionens händer, säger Jacob Westerlund.

De nordiska försvarsministrarna talar även om ett samarbete med de baltiska staterna men Jacob Westerlund tycker att det fördjupade samarbetet borde utvidgas och även gälla Polen.

– Då skapas en gemensam ökad förmåga att avskräcka, alltså att vi visar att vi har samordnat oss och kan svara på provokationer och det minskar risken för att Ryssland skulle vilja testa beredskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.