Sänkta krav på asylboenden

Publicerad

För att få fram fler tillfälliga asylboenden sänker regeringen nu kraven på de byggnader som tas i anspråk.

Hittills, när ett asylboende skapats, har samma regler gällt som för nybyggda hus. Det handlar om detaljerade regler om sophantering och energiåtgång till exempel. Inte oväntat har det lett till att flera byggnader som skulle kunnat tas i anspråk har fallit på en eller flera detaljerade byggparagrafer.

Det samtidigt som behovet av så kallade tillfälliga anläggningsboenden för flyktingar är rekordstort.Men nu har alltså regeringen beslutat om lättnader i kraven för dessa boenden.

– Det handlar om en förenkling, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Det innebär en möjlighet för bostadsbolag och kommuner att bygga om befintliga fastigheter till boenden.

Han betonar att inga undantag görs när det gäller frågor som har med säkerhet att göra. Kraven på brandskydd kommer att vara lika höga som tidigare.

– Vi sänker inte kraven på till exempel brandsäkerhet men gör kraven mer funktionella, säger Mehmet Kaplan.

Han menar att det finns flera olika vägar att nå hög säkerhet men att de hittills gällande reglerna har varit väldigt detaljerade och därmed svåra att uppfylla.

Gäller från årsskiftet

Frågan har snabbutretts och de nya reglerna träder i kraft redan första januari nästa år. Regeringen räknar med att det nu ska gå lättare och snabbare att få fram fler platser i tomma kontor, stugor, lokaler eller skolor som är ett bättre alternativ än tält.

Flera kommuner och landsting har inventerat vilka lokaler som finns, och som skulle kunna funka som boende för nyanlända. Men någon beräkning på hur många platser det kan handla om finns inte.

– Det är väldigt svårt att svara på, säger Mehmet Kaplan, men jag tror att det kommer vara en betydande del av de bostäder som behövs.

De nya bestämmelserna gör att kommunerna i större utsträckning själva ska få avgöra vad som är lämpligt eller olämpligt som flyktingboende.Vid osäkerhet ska ett direktnummer till Boverket finnas, som kommunerna kan ringa om de vill få hjälp att bedöma om avsteg från reglerna är skäliga. Boverket ska också definiera vad som är en oacceptabel risk, vid tillfälliga asylboenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 18 april 23.15