Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I slutet av november löper projektet ut. Efter det är det tänkt att det samiska kulturcentrat ska klara sig på egna ben. Men oro finns att maktskiftet ger andra prioriteringar. – Vi har just börjat få självförtroende i det vi gör, säger Oskar Östergren Njajta som hoppas att kulturdepartementet förstår vikten aven mer permanent institution i Tärnaby. Foto: SVT

Oro på Aejlies inför nya regeringen: ”Avgör vår framtid”

Publicerad

Det finns en oro. Aejlies som tagit åratal att bygga upp ska efter årsskiftet flyga själv. Efter att ha startat som projekt har mötesplatsen, museet – ja det kulturella centrat i Tärnaby nu ett spänningsmoment:

– Vi vet att vi har fullt stöd från kommun och region men om vi får nationellt bidrag till vårt arbete här beror på den nya regeringen, säger Oskar Östergren Njajta, projektledare för Aejlies.

Aejlies är tänkt som mötesplats för det lokala samiska samhället, som besöksmål och som en framtida institution för samisk konst och kultur. Eftersom tiden för projektet löper ut i november kommer det hållas tillfälligt stängt tills beslut som avgör framtiden är fattade.

– Vi vet att sametinget äskar om pengar. Det blir spännande att se vem som blir kulturminister, det kan ha betydelse för vår framtid, säger Östergren Njajta som menar att det rödgröna styret har gett utrymme för projektet som bara är inledningen till det han med flera velat bygga upp i Tärnaby.

Det lokala stödet är som han ser det inga problem. Men för de två heltider som man har idag för att hålla centrat igång och öppet krävs nationella medel. Pengar motsvarande två tjänster.

– Vi har flera samarbetsprojekt på gång, men de nationella pengarna spelar stor roll för vad vi kan göra här.

Återföra föremål

SVT Sápmi har tidigare berättat om de utställningar som sammanställts om samer av samer som är tanken, inte minst för att återföra en del förlorade föremål till dalgången.

– Det är hela tanken och vi hoppas att vi får fortsätta utveckla våra idéer, säger Oskar.

Även om lampan släcks vid Aejies i Tärnaby sista november så hoppas de som arbetar här få återöppna i vår.

– Nu ligger det i sametingets händer. Vi vet att vi är prioriterade där.

Hör Oskar Östegren Njajta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer