Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Lööf om gruvor och jaktfrågor under partiledarutfrågning. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Annie Lööf (C): ”Vill bibehålla möjligheten till jakt och fiske”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen var det dags för Centerpartiets partiledare Annie Lööf att frågas ut inför riksdagsvalet den elfte september. Hör hela intervjun med henne hos Sameradion.

Annie Lööf trycker på vikten av dialog, både i gruvfrågor men också i jakt- och fiskefrågor.

– Vi ska slå vakt om vårt urfolk, där har vi både en anständighetsgräns men det är också viktigt utifrån de internationella konventioner som vi har men samtidigt så måste vi också säkerställa att jakt och fiske fortsatt ska kunna bedrivas av de som hittills har gjort det.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Enligt Annie Lööf är Centerpartiets ingång i renmarksutredningen att säkerställa att de som kunnat jaga och fiska fortsatt ska kunna göra det.

– Det är ett stort intresse för många, det är en viktig näringsverksamhet.

Hänvisar till utredning

Hon vill inte svara på hur hon ser på Girjasdomen, utan hänvisar till renmarksutredningen.

– Nu pågår det ju en utredning om just detta och hur vi ska säkerställa jakt och fiske även i framtiden runt om men också då med respekt och dialog med samebyar. Och jag tycker det är viktigt att den utredningen får ha sin gilla gång, säger Annie Lööf, Centerpartiets partiledare till Sameradion.

Se Annie Lööf om Centerpartiets syn på gruvor i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet