Krönika: Ett hektiskt år för SVT Sápmi

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Nu är det premiär för nyhetssajten SVT Nyheter Sápmi. Det efter ett ovanligt hektiskt år för oss på redaktionen.

Som läsare eller tv-tittare är det inte alltid lätt att förstå hur mycket jobb som ligger bakom det som publiceras – så här tar jag dig med bakom kulisserna.

Linda Hermansson

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Men den nya sajten ges du möjlighet att ta del av än mer rörligt material från Sápmi. Vi önskar ge publiken både fördjupningar och en snabb översikt av olika ämnen och händelser. Du kan även ta del av dina nyheter direkt i mobilen, vilket du gör genom att ladda ner SVT Nyheters app.

Under hela hösten har redaktionen jobbat för att bygga upp sajten med rörlig bild och aktuella artiklar, flera på något av de samiska språken. Reportrar har utbildats i olika publicistiska verktyg som hör en onlinetjänst till och en och annan övertidstimme har det blivit. Men alla har varit drivna och motiverade. Allt för att kunna ge publiken den bästa tittar-och läsarupplevelsen.

Succé för 15 minuter

Men det är inte det enda som hänt under året. För exakt ett år sedan började det så smått planeras för ett nytt samiskt nyhetsprogram som sedermera fick titeln 15-minuter från Sápmi. Redaktionen började rita på ett programupplägg, förenklat hur skulle programmet se ut från början till slut. Skulle det vara en vinjett innan programledaren sa hej eller skulle vinjetten ligga efter hej och välkommen, ska gästerna sitta eller stå?

Så klart behövs det även ett publicistiskt innehåll. Som tur var hade vi ett val att bevaka så ämnesvalen gav sig själva, mer eller mindre. Men ska man göra program behöver man en tv-studio – och någon sådan fanns inte i TV- och radiohuset i Kiruna. I februari blev det några hektiska veckor med att snickra ihop studion, skruva möbler, fixa dekoren och få all teknik på plats. På en liten redaktion får alla kavla upp ärmarna och hjälpa till.

I april var det så äntligen dags för en nervkittlande premiär. Efter det har vi producerat ett 15-minuter från Sápmi i veckan, med undantag från sommarmånaderna. Utifrån våra tittarsiffror kan vi se att publiken uppskattar 15-minuter från Sápmi, vilket vi väldigt glada över.

Ođđasat fortsätter

Vi som jobbar på SVT Sàpmi är stolta över att vi under året utökat med fler nyheter i flera olika format. Till våren kommer 15-minuter från Sápmi tillbaka och under tiden fortsätter vi att leverera nyheter till den dagliga samnordiska nyhetssändningen Ođđasat. Och från och med i dag, kan du när du vill och var du vill, hålla dig uppdaterad genom att besöka SVT Nyheter Sápmi.

Har du idéer på ämnen till våra program eller tips på nyheter som vi borde plocka upp är du varmt välkommen att höra av dig. SVT Sápmi finns för publiken och jag kan lova att redaktionen gör allt för ge dig den bästa nyhetsupplevelsen.

Hit vänder du dig om självmord och psykisk ohälsa

Mind Självmordslinje: mind.se (chatt) eller tel 90101 kl 00-24

Mind Äldretelefonen: 020-222233

BRIS: Tel 116 111

Jourhavande medmänniska (Röda korset): Tel 08-7021680

Jourhavande präst: Tel 112, kl 21-06

SPES: Tel 020-181800 kl 19-22

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.