Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Valde Ranttila och andra finska laxfiskare om varför de fortsätter fiska trots förbudet på norsk sida. Foto: NRK

Här hälsar finnen till kungen – nu rasar norska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Ett rejält laxbråk håller på att torna upp mellan Finland och Norge.

Norska myndigheter protesterar hejvilt samtidigt som finska laxfiskare skickar pikar till norrmännen på sociala medier.

”Det är oetiskt ”, skriver Aleksander Øren Heen, statssekreterare på norska klimat- och miljödepartementet, till NRK Sápmi.

Redan i april kom länderna överens om att allt laxfiske i Tana älvs vattendrag, samt fjord- och havsområde, ska förbjudas under sommaren. Något som även gällde förra sommaren. Anledningen är att laxbeståndet i den norsk-finska älven har blivit kraftigt försvagat på senare år.

Fiskeförbudet i Tana

Norrmännen har varit duktiga i klassen och infört förbudet.

Men i Finland går det långsammare.

Den finske presidenten Sauil Niinistö måste skriva under lagförslaget i riksdagen innan det kan genomföras. Detta har tagit tid – och därför kan finska medborgare fiska på som vanligt samtidigt som norrmännen på andra sidan snällt får titta på.

Laxfiskaren Valde Ranttila passade på att landa en fem kilos lax på tisdagskvällen. Och på Facebook  skrev han en hälsning till både Finland och Norge:

”Tack till vår president Sauli Niinistö för att vi fick fiska lax på berömda Tana. Hälsningar till den norske kungen.”

Norges myndigheter rasar

Laxfiskarens ord fick norska myndigheter att rasa. De har nu tagit kontakt med finska myndigheter och bett dem ingripa mot laxfisket.

”Från norsk sida är vi upprörda över utvecklingen, och tar starkt avstånd från fiske på finsk sida. Just nu är det en liten grupp fiskare som tar ut lax som är fridlyst”, skriver Aleksander Øren Heen till NRK Sápmi.

Viktigare saker än lax

Med de finska fiskarna verkar inte bry sig. Valde Ranttila håller inte med om att lokalbefolkningen utgör ett hot mot den bruna laxen.

  – President Sauli Niinistö har mycket viktigare saker än lax att tänka på nu, NATO-medlemskap och kriget i Ukraina, säger han till NRK.

Och det är fler som tycker som han. Den 87-åringe laxfiskeveteranen Ándde Niillas Länsman tycker att det är tråkigt att hans grannar och släktingar på norska sidan inte syns vid ån. Och trots att den finske presidenten troligen kommer godkänna lagen om fiskeförbud inom några dagar så kommer det inte stoppa honom fraöver.

 –  Jag kommer att fortsätta fiska eftersom en del av ån på min bostadsort är min privata egendom. Polisen kan bara komma, säger säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.